Ministrul Afacerilor Externe din Siria a declarat că a sesizat ONU, cerând condamnarea acţiunilor americane la nivel internaţional. El a descris atacul ca „o crimă de război şi o crimă împotriva umanităţii” şi a precizat că SUA susţin terorismul.
Şi Rusia a reacţionat.
„Incidentul arată din nou că prezenţa militară ilegală a Statelor Unite în Siria are rolul de a prelua controlul asupra activelor economice, nu de a combate reţeaua teroristă Stat Islamic”, a reacţionat Ministerul rus al Apărării, potrivit agenţiei Tass.
„Incidentul este regretabil, vom ridica această problemă, vom întreba (Washingtonul -n.red.) ce s-a întâmplat”, a afirmat ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, citat de agenţia Reuters.
Rusia şi Iranul sunt principalii susţinători ai Administraţiei Bashar al-Assad în conflictul cu grupuri insurgente şi teroriste.
Washingtonul dă asigurări că nu vrea conflict militar cu Administraţia Bashar al-Assad
Departamentul american al Apărării a dat asigurări joi seară că nu vrea un conflict cu armata siriană.
„Forţele noastre au dreptul la autoapărare. Nu vrem un conflict cu regimul sirian”, a anunţat Dana White, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
Coaliţia coordonată de SUA a atacat în cursul nopţii de miercuri spre joi forţe proguvernamentale siriene, în estul Siriei, argumentând că astfel a fost respins un „atac neprovocat”. Conform unor surse, atacul s-a soldat cu moartea a aproximativ 100 de membri ai serviciilor de securitate siriene.
Forţele proguvernamentale siriene „probabil încercau să ocupe sonde de petrol din zona Khusham”, în provincia Deir al-Zor, a explicat un oficial american, sub protecţia anonimatului.
Oficiali ai armatei americane au declarat pentru reporteri că aproximativ 500 de soldaţi din tabăra lui Assad, ajutaţi de tancuri, rachete cu lansări multiple şi mortiere au fost implicaţi în atac.
Un soldat al Forţelor Democrate Siriene a fost rănit. Niciun american nu se află printre cei răniţi.