Siria, mărturii cutremurătoare din infern. Copiii trăiesc în subsoluri, flămânzi, bolnavi şi îngroziţi de orice zgomot

Ultimele cifre arată nivelul ororilor din Siria, ca urmare a eșecului total al acțiunilor internaționale: în medie, 37 de civili au fost uciși în fiecare zi, din iulie 2017 până astăzi, ceea ce înseamnă o creștere cu 45% la nivelul întregii țări, cu toate că s-au creat zone de siguranță în regiuni precum Idlib sau Ghouta de Est.
Roxana Gagiu
13 mart. 2018, 06:47
Siria, mărturii cutremurătoare din infern. Copiii trăiesc în subsoluri, flămânzi, bolnavi şi îngroziţi de orice zgomot

La marcarea a șapte ani de conflict sirian, Salvați Copiii lansează un apel comunității internaționale, să pună capăt obiceiului de a întoarce privirea de la zonele devastate de război, unde copiii sunt victime la îndemână și să facă demersuri pentru a opri imediat violențele, să crească nivelul de monitorizare și să asigure tragerea la răspundere a celor ce încalcă legile internaționale cu privire la ajutorul umanitar.

În Ghouta de Est, unde sute de oameni au fost uciși în ultimele săptămâni, copiii sunt siliți să trăiască în subsoluri și adăposturi improvizate, dar chiar și așa cad victime ale bombardamentelor, mor din cauza rănilor și bolilor netratate, suferă de malnutriție și de boli cauzate de stres psihologic major.

Mulți copii trăiesc în fiecare zi cu teamă pentru viețile lor, sunt în permanență pe fugă, au viitorul distrus, din cauza faptului că nu pot merge la școală.

Salvați Copiii a vorbit cu zeci de lucrători umanitari, cu copii, părinți, doctori, profesori și tineri care trăiesc în stare de asediu în Ghouta de Est și nord-vestul Siriei, iar mărturiile apar în raportul intitulat „Vocile din Zonele de Război din Siria”.

Un număr de patru zone de dezescaladare (termen care desemnează zonele de siguranță) au fost stabilite în Siria la mijlocul lui 2017, ceea ce ar fi trebuit să însemne crearea de spații speciale pentru civili pentru a se pune la adăpost de atacuri, sugerând astfel că s-ar putea termina această criză umanitară. În realitate, evenimentele recente arată că zonele de siguranță împotriva bombardamentelor nu sunt funcționale, iar situația chiar s-a înrăutățit în aceste zone.

Noi analize arată că, din momentul în care aceste zone au fost anunțate, efectele au fost următoarele:

Niveluri record ale populației locale care își părăsește locuințele. Astfel, 250 de copii încearcă în fiecare oră să se refugieze – o creștere cu 60% de când au apărut DEZ. Ultimele trei luni arată cele mai ridicate cifre la nivelul ultimilor cinci ani, mai mult de un milion de oameni au rămas fără adăpost în aceste ultime luni.

Numărul victimelor civile a crescut cu 45% – cel puțin 37 de civili mor zilnic uciși de arme de foc în Siria, cel mai mare nivel din ultimii ani.

Cresc atacurile asupra instituțiilor de învățământ: În primele două luni ale lui 2018, mai mult de 60 de școli din Ghouta de Est au fost avariate sever sau distruse de bombardamente. Școlile Salvați Copiii din nord-vestul Siriei au raportat o creștere de patru ori a numărului de zile în care nu s-au putut ține cursurile. Evaluările arată că nivelul de educație a copiilor este deja aruncat cu ani în urmă.

La fiecare două zile, o instituție de sănătate publică este atacată – afectând furnizarea de servicii vitale pentru mii de oameni care au nevoie de asistență medicală de urgență sau de operații, precum și pentru femeile însărcinate care urmează să nască.

Întreruperea sistematică a ajutoarelor umanitare: Mai bine de două milioane de oameni – dintre care jumătate sunt copii – din zone clasificate de ONU drept ,,dificil de accesat” sau ,,sub asediu” nu au putut beneficia de ajutor umanitar de urgență sub forma de alimente sau medicamente, astfel malnutriția a atins niveluri record, iar doctorii au ajuns să recicleze bandajele sau acele de seringă.

Foarte mulți copii mici cresc în condiții de traumă inimaginabile, fără acces la hrană sau îngrijire medicală.

Profesorii din Ghouta de Est intervievați de Salvați Copiii au raportat cazuri zilnice de copii care leșină de foame în timpul orelor.

Unii părinți spun că nu pot să își hrănească zilnic copiii, din cauza creșterii amețitoare a prețurilor la alimente. În Ghouta de Est, odinioară grânar pentru restul Siriei, prețul pâinii a crescut de 16 ori față de restul țării.

Tot ei povestesc cum copiii nu pot dormi noaptea din cauza coșmarurilor și că au atacuri de panică la orice zgomot puternic. Una dintre mame a spus:

,,Zgomotul avioanelor ne sperie cel mai tare. Fetița mea, când aude motorul de avion, intră în convulsii din cauza panicii și își pierde cunoștința.”

Unul dintre lucrătorii umanitari spune că a întâlnit un băiat care nu văzuse niciodată cum arată un măr și îl refuza, plin de teamă. Un alt copil a mâncat banana cu tot cu coajă, iar alți copii nu mănâncă pâinea, ci o ascund de teamă că vor rămâne mai târziu fără hrană.

Hany, de 11 ani, descrie astfel momentul în care școala sa din Idib a fost atacată: „Doamna (profesoară) stătea în dreptul ferestrei și tocmai ne spunea că se duce să ne aducă creioane și hârtie. În momentul următor a fost împușcată în cap și a murit pe loc.”

,,Copiii din Siria au fost abandonați de restul lumii de prea mult timp. Aproape trei milioane de copii au crescut fără să știe că există și altceva în afara războiului. În ciuda recentelor promisiuni de încetare a focului, copiii sunt bombardați în propriile case, în școli și spitale. Familiile se ascund în subsoluri și nu mai au acces la produse de bază, hrană și medicamente, timp de luni la rând. Ajutorul umanitar nu ar trebui niciodată să fie folosit drept armă de război. Comunitatea internațională nu mai poate rămâne indiferentă la suferințele unei întregi generații de copii în suferință. Trebuie să fie impusă încetarea imediată a focului și să fie aduse părțile în conflict la masa dialogului pentru a ajunge la un acord care să pună capăt violențelor ce au distrus atâtea vieți”, a declarat directorul executiv Save the Children International, Thorning Schmidt

Pentru a opri deteriorarea și mai gravă a situației, Salvați Copiii face un apel de urgență la adresa guvernelor lumiii:

  • Să pună presiune pe toate părțile în conflict, pentru a se supune imediat și pe deplin rezoluției 2401 a Consiliului de Securitate al ONU, cu scopul de a opri escaladarea violențelor în zone precum Idlib și Ghouta de Est, pentru a permite livrarea în condiții de siguranță de ajutor și servicii umanitare în Siria, precum și pentru a facilita evacuarea din rațiuni medicale a celor bolnavi sau răniți.
  • Să recunoască eșecul programului de zone de dezescaladare ce ar fi trebuit să asigure protecția populației civile și să îndemne toate părțile să caute o soluție politică la această criză.
  • Să se asigure că toți cei ce încalcă drepturile copiilor vor fi trași la răspundere, prin investigații independente privind atacurile asupra școlilor și spitalelor, precum și asupra altor violări ale legilor internaționale în domeniul umanitar.

,,Copiii sunt cele mai sigure victime ale conflictelor militare, pentru ca mecanismele lor de auto-apărare sunt încă nedezvoltate. În plus, copilul are o nevoie de o protecție sporită, care privește drepturile fundamentale, cum sunt educația si accesul la servicii umanitare”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Salvați Copiii România.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Câți bani poți să scoți din cont fără să intri în vizorul ANAF. Mulți români nu știu când merg la bancă pentru numerar
Capital.ro
Călin Georgescu, OUT! Nu poate candida din nou. Vine ordin de la CCR
Playtech.ro
David Beckham, de nerecunoscut: E horror, nu-și poate mișca fața
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Maghiarii se înghesuie la programul de pregătire militară. Campania „Îmi iubesc țara și o voi proteja” are un succes uriaș
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Prăjitura copilăriei: Negresă pufoasă cu fulgi de cocos
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Anunț despre turul 2 al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Fumatul interzis în spațiile public! Unde se va impune restricția în România
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
Paznic înjunghiat de pacient beat la Spitalul Municipal din Onești
MediaFlux
AJUTOR FINANCIAR pentru PENSIONARI! Se dau 3.000 de LEI pe lângă PENSIE într-o singură TRANȘĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Care este cel mai frumos oraș din lume? Se află la câțiva kilometri de România