Ca şi în cazul precedentelor runde de dialog, reprezentanţii guvernului şi delegaţii opoziţiei au discutat separat cu emisarul Naţiunilor Unite pentru Siria, Staffan de Mistura, care supervizează procesul.
Nicio informaţie nu s-a scurs de la aceste discuţii, care urmează să continue vineri, înaintea unui „Congres intersirian” controversat, organizat marţi, la Soci, în Rusia. Unele cancelarii occidentale suspectează că această iniţiativă îşi propune să încerce să eludeze procesul ONU.
Celelalte opt runde anterioare de negocieri de la Geneva, angajate în 2015 sub egida ONU, s-au soldat cu un eşec, cele două părţi refuzând să discute direct, pe fondul divergenţelor în special cu privire la soarta preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, notează Agerpres.
„Suntem angajaţi pentru o Sirie liberă, democratică, pentru o ţară sigură în care oamenii să poată reveni la casele lor”, a subliniat joi, la Viena, Yahya al-Aridi, purtătorul de cuvânt al CNS, din opoziţia siriană.
De Mistura a recunoscut că discuţiile de la Viena intervin într-o fază „foarte, foarte critică” a conflictului, într-un moment în care mai multe ofensive au loc pe teren.
Aliată a opoziţiei, Turcia este angajată contra miliţiilor kurde la Afrin, în nordul Siriei, cu preţul unei disensiuni cu aliaţii săi americani şi germani. NATO a cerut joi
Turciei să acţioneze într-o ‘manieră măsurată’.
Regimul preşedintelui Assad luptă, la rândul său, cu rebelii în provincia Idleb, precum şi în Ghouta de Est, în apropiere de Damasc.