Cea mai mare criză politică internaţională actuală va fi abordată exclusiv în cadrul întrevederilor informale, astfel că reuniunea la nivel înalt a reprezentanţilor principalelor economii industrializate şi emergente se va concentra pe probleme financiare şi comerciale, aşa cum s-a prevăzut iniţial.
Potrivit surselor citate, actualul conflict sirian va fi abordat în numeroase întâlniri bilaterale, în condiţiile în care principalii actori internaţionali implicaţi vor fi prezenţi la reuniunea la nivel înalt de joi şi vineri, de la Sankt Petersburg, precum SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia şi China.
Cancelarul german, Angela Merkel, va apăra în cadrul acestei reuniuni poziţia menţinută până în prezent de Germania conform căreia trebuie să se aştepte, mai întâi, raportul experţilor ONU şi apoi să se caute un acord între membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite în privinţa Siriei. Până în prezent, divergenţele de opinii între SUA, Marea Britanie şi Franţa, pe de o parte, şi Rusia şi China, pe de altă parte, au făcut imposibilă ajungerea la un acord la nivel internaţional pe acest subiect.
Mai mult, preşedintele rus, Vladimir Putin, nu prevede o întâlnire bilaterală cu omologul său american, Barack Obama, la summitul G-20 de la Sankt Petersburg, dar o întâlnire informală ar putea avea loc, a indicat vineri consilierul diplomatic al Kremlinului Iuri Uşakov, relatează AFP.
”O întâlnire cu Obama nu este prevăzută. Evident că Putin îl va întâmpina pe Obama ca pe ceilalţi lideri, va da mâna cu el. Pentru restul vom vedea”, a declarat Uşakov, adăugând că, ”la summit, vor fi multe ocazii pentru a discuta” şi că nu ştie ”dacă aceasta se va face în picioare sau aşezaţi în fotolii”.
Consilierul rus a mai explicat că nici o întâlnire bilaterală nu fusese prevăzută pentru summitul G-20, deoarece atât ruşii cât şi americanii pregătiseră o vizită oficială în Rusia a preşedintelui Obama care, în cele din urmă, nu va mai avea loc.
AFP aminteşte că Obama a decis în august să anuleze întâlnirea cu Putin care trebuia să aibă loc la Moscova, înainte de summitul G-20 de la Sankt Petersburg /nord-vest/ din 5-6 septembrie, Casa Albă justificând această decizie spectaculoasă prin lipsa de ”progrese” în relaţiile ruso-americane.
Relaţiile dintre Moscova şi Washington s-au deteriorat puternic din cauza azilului acordat de Rusia lui Edward Snowden, fost analist american care a dezvăluit amploarea programului de supraveghere a comunicaţiilor electronice de către serviciile secrete ale ţării. Relaţiile bilaterale sunt în impas şi din cauza divergenţelor dintre cele două ţări în legătură cu Siria.