‘Orice persoană care deține arme (…) și este căutată de justiție (…) este scutită în totalitate de pedeapsă dacă se predă și depune armele în cele trei luni care urmează după publicarea acestui decret’, menționează textul președinției publicat de Sana.
Conform decretului, este scutită de sancțiune și orice persoană care va elibera, fără a solicita nimic în schimb, un ostatic pe care îl ține în captivitate.
Decretul intervine într-un moment în care Rusia, mare aliat al lui Al-Assad, a anunțat lansarea unei ‘operațiuni umanitare de mare amploare’ la Alep, al doilea oraș al țării, prin crearea de culoare umanitare pentru civili și combatanții dispuși să depună armele.
Cartierele rebele din Alep sunt supuse unui asediu total de la 17 iulie de către forțele regimului și niciun ajutor internațional nu a putut pătrunde în aceste sectoare de la 7 iulie, potrivit Agerpres.
Conform anunțului făcut de Rusia privind operațiunea umanitară ce urmează să înceapă joi, trei culoare umanitare vor fi formate împreună cu forțele guvernamentale pentru civili ‘și combatanții care doresc să depună armele’.
Citeşte şi ROMÂNIA şi alte ţări din Europa de Est au exportat armament în Siria
Un al patrulea culoar ar urma să fie deschis, în nordul orașului, pentru a permite ‘trecerea în siguranță a combatanților înarmați’.
Joi, avioane ale regimului au lansat asupra sectorului rebel pliante care detaliau cele patru coridoare în chestiune, potrivit corespondentului AFP la fața locului.
Media oficiale transmit de două zile un apel al armatei care le cere locuitorilor din cartierele aflate în mâinile insurgenților ‘să se alăture reconcilierii naționale și să-i izgonească pe mercenarii străini’, cum sunt denumiți rebelii.
Alep, fostă capitală economică a Siriei și unul dintre principalele fronturi ale conflictului, este divizat din 2012 în cartiere deținute de forțele regimului la vest și sectoare controlate de insurgenți la est.