Potrivit unui comunicat al IGI remis luni Agepres, în perioada următoare, cetăţenii sirieni vor parcurge procedurile prevăzute de legislaţia în vigoare în materie de azil şi vor beneficia de cazare la Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Galaţi.
Cei în cauză – un grup compus din 18 bărbaţi, şapte femei şi opt minori -, interceptaţi duminică în apropierea ţărmului românesc al Mării Negre, şi-au manifestat intenţia de a solicita protecţia statului român. Ei au depus cereri de azil la Serviciul pentru Imigrări Constanţa din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări.
Echipajul unei nave de intervenţii a Grupului de Nave Mangalia din cadrul Gărzii de Coastă a capturat duminică un velier turcesc care avea la bord 33 de migranţi sirieni, aduşi în apele de frontieră româneşti de călăuze turceşti.
Potrivit şefului Grupului de Nave Mangalia, Adrian Tobă, velierul Rose 29, la bordul căruia se aflau sirienii şi care a fost interceptat de nava Gărzii de Coastă, era înmatriculat în Turcia, dar naviga fără pavilion de naţionalitate.
„Iahtul, de mare capacitate, a fost interceptat undeva în zona staţiunii Cap Aurora, la 6 – 7 mile în largul Mării Negre şi este prima situaţie de acest gen cu care ne confruntăm, când o navă străină aduce la bord migranţi ilegali în România”, a declarat comisarul-şef Adrian Tobă.
Anchetatorii Gărzii de Coastă au stabilit că iahtul Rose 29 plecase din Istanbul cu migranţii ilegali la bord, călăuzele încasând de la ei, potrivit declaraţiilor acestora, câte 8.000-9.000 de euro de persoană, pentru transport şi facilitarea accesului ilegal în România şi ulterior către spaţiul Schengen.