Managerul Spitalului privat Bethesda din Suceava, Ştefan Puşcaşu, a declarat, luni, că o asemenea decizie luată într-un timp atât de scurt este una pripită şi ar trebui întâi supusă dezbaterii publice, informează Mediafax.
„Trebuia ca această problemă să fie previzibilă pentru investitorii din unităţile spitaliceşti private, întrucât există un bussines plan, cu anumite date economice, iar în aceste condiţii suntem puşi în dificultate„, a explicat Puşcaşu.
El a spus că, aşa cum se întâmplă în învăţământ, unde banii urmează copilul, şi în acest domeniu al sănătăţii ar trebui să se urmeze aceeaşi regulă.
„Pacienţii trebuie să aibă libertatea de a alege furnizorul de servicii medicale, spitalul în care doreşte să se trateze„, a spus Puşcaşu.
Managerul Spitalului privat Bethesda din Suceava a precizat că, spre deosebire de ambulatorii şi policlinici, în spitalele private investiţiile sunt mai mari, iar prin aplicarea acestei decizii de sistare a finanţării de la CNAS acestea riscă să dea faliment pentru că nu-şi vor mai putea asigura cheltuielile de funcţionare şi nici nu-şi vor mai putea acoperi cheltuielile cu investiţiile.
„Consider că o asemenea măsură radicală, aplicată într-un timp foarte scurt, practic omoară investiţiile în sectorul privat de sănătate. Semnalul dat pentru investitori nu e cel mai bun, se schimbă brutal regula de joc în timpul jocului”, a spus medical sucevean.
Spitalul Bethesda din Suceava are profil chirurgical, având ca specializări Chirurgia generală, ORL, Obstetrică-Ginecologie, Urologie şi Chirurgie plastică şi are o capacitate de 48 de paturi.
Şi medicul Gavrilaş Mureşan, managerul Clinicii Sanovil Bistriţa, a declarat, luni, că, în opinia sa, declaraţia ministrului Eugen Nicolăescu, potrivit căreia prin contractul-cadru care va intra în vigoare de la 1 martie va fi sistată finanţarea din fondurile CNAS a unităţilor spitaliceşti private şi astfel spitalele publice vor avea un buget cu aproximativ 10 la sută mai mare, reprezintă „o scăpare”, manifestându-şi speranţa că decizia nu va fi pusă în practică.
„Se încalcă două drepturi fundamentale. Pe de-o parte se încalcă dreptul pacientului, în sensul că acesta nu poate beneficia de asigurarea de stat numai dacă se adresează unui spital de stat. Se încalcă dreptul pacientului de a-şi alege medicul şi locul unde să fie tratat. Pe de altă parte, se face o discriminare între doi prestatori de servicii după felul de proprietate, ceea ce e contrar cu orice normă europeană sau de bun simţ. Dacă există doi prestatori de servicii medicale, nu văd de ce felul de proprietate poate face discriminarea„, a declarat Mureşan.
Întrebat în ce măsură va fi afectată Clinica Sanovil de decizia anunţată de ministrul Sănătăţii, Mureşan a răspuns: „Ne afectează foarte mult această decizie, într-o proporţie de 40%, cam aşa. Casa de Asigurări de Sănătate ne plătea 60% dintre cazuri şi la cele pe care le plătea ne dădea cam 40% din cheltuielile pe care le aveam cu acel caz. Anul trecut, am avut un contract de circa 200.000 de lei lunar, sumă care ne asigura o linişte în ceea ce priveşte salariile, taxele, cumpărăturile”.
Dacă nu va mai primi aceşti bani, clinica va fi nevoită să majoreze tarifele cu 30 la sută, a precizat Gavrilaş.
El mai susţine că o astfel de măsură ar fi discriminatorie: „Nu înţeleg de ce e discriminarea asta. În momentul în care trăim într-o ţară în care se acceptă discriminările, suntem în Apartheid. Sigur că spitalele private vor lua atitudine, pentru că sunt investiţii foarte mari făcute în baza acestor principii. Eu cred că există nişte legi, nişte reguli care nu trebuie sesizate de mine sau de altcineva ca ele să se respecte. Sunt nişte principii pe baza cărora funcţionează o societate, nişte reguli economice, care, dacă nu sunt respectate, societatea moare. Nu moare pe loc, dar moare în câţiva ani. (…) Şi această scăpare, pe care eu o consider o scăpare a domnului ministru, chiar dacă nu se pune în practică, va avea repercusiuni pe termen lung, fiindcă potenţialii investitori vor sesiza că nu te poţi baza, că nu poţi construi un plan de afaceri”.
Conform sursei citate, anul trecut clinica a avut între 2.500 şi 3.000 de pacienţi şi au fost făcute 1800 de intervenţii chirurgicale.
Clinica Sanovil este singurul spital privat din Bistriţa-Năsăud, fiind înfiinţată în 2007 şi având iniţial un profil de obstetrică-ginecologie. În 2010, clinica şi-a mărit capacitatea şi a diversificat gama de servicii, astfel că acum are 42 de saloane cu 62 de paturi pentru adulţi şi 20 de paturi pentru nou-născuţi.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că în noul contract-cadru, care va intra în vigoare de la 1 martie, se va stipula că banii publici vor susţine numai spitalele publice din România, fiind sistată finanţarea din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru unităţile spitaliceşti private.