Sistemul Amvic este alcătuit din două panouri uşoare din polistiren expandat, unite cu bride din plastic dur încastrate. Locul dintre aceste panouri din polistiren este umplut cu beton. Preţurile pentru o casă tip sandwich din polistiren şi beton, la roşu, cu tot cu fundaţie, variază între 160 şi 170 de euro metrul pătrat desfăşurat, fără TVA.
Construcţia cu cofraje din polistiren presupune executarea a trei etape simple: aşezarea cofrajelor tip lego unul peste celalalt, montarea armăturii şi turnarea betonului.
„Barele din oţel au rolul de ranforsare orizontală, sunt puse în cofraje după montarea fiecărui rând, iar ranforsarea verticală se introduce când peretele este gata pentru turnarea betonului”, a explicat, pentru ROMÂNIATV.NET, Marin Cruţescu, directorul general al companiei Amvic, producător de cofraje din polistiren. Ranforsarea este din fier-beton şi conferă o mai mare rezistenţă pereţilor.
Cât costă casa la cheie
Preţul la cheie al unei case construite în acest sistem ajunge până la 350 de euro plus TVA metrul pătrat desfăşurat. La acest preţ, casa va beneficia de finisaje medii, a precizat Marin Cruţescu.
Comercianţii de sisteme pentru case tip sandwich resimt şi ei criza, dar au găsit metode de dezvoltare a afacerilor. „Anul trecut am înregistrat creşteri ale vânzărilor cu 10-15%. Creşterile au venit din faptul că am exportat sisteme Amvic în alte ţări. „Exporturile au mers către Franţa, Italia, Spania, Austria, Grecia şi Finlanda”, a amintit Marin Cruţescu.
Avantajele casei tip sandwich
Principalul avantaj al acestui tip de construcţie este costul mai mic pe care proprietarul îl va plăti pentru încălzirea şi răcirea casei, întrucât sistemul beneficiază de un transfer termic de 0,27 W/mpK.
„Sistemul oferă o izolare termică mai bună cu 30-50% faţă de orice alt tip de construcţie şi o izolaţie fonică de până la 50%”, susţine Marin Cruţescu.
Un alt avantaj al polistirenului umplut cu beton este timpul de execuţie redus cu aproximativ 50% faţă de o locuinţă clasică.
„Doi muncitori cu experienţă pot ridica pe zi minimum 100 de metri pătraţi de zid, inclusiv cu turnarea betonului”, a mai spus directorul.
Al treilea avantaj este acela că suprafeţele pereţilor vor fi perfect drepte, scutind astfel sume importante din buzunarul beneficiarului.
Dezavantajele casei tip sandwich
„Datorită etanşeităţii perfecte a sistemului, se recomandă deschiderea zilnică a ferestrelor pentru aerisire, fapt recomandat la orice tip de locuinţă, sau folosirea de aerisitoare suplimentare, întrucât se poate forma igrasia”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, arhitectul Octavian Ungureanu.
Un alt incovenient al sistemului Amvic de construcţie este că nu se pot face corecţii ale pereţilor.
„La o construcţie normală se decofrează şi se pot remedia anumite greşeli de turnare ale betonului. La sistemul sandwich nu se poate vedea betonul turnat. Normal, betonul când este turnat trebuie vibrat. O vibrare poate însemna distrugerea polistirenului. Astfel, se poate constata, dacă s-ar putea vedea, că un perete nu are bază pentru că acolo nu a mai ajuns betonul”, a mai spus Octavian Ungureanu.
Un alt dezavantaj al acestui tip de construcţie este acela că montajul elementelor din polistiren necesită mai multă grijă, cofrajele netrebuind lovite sau expuse focului, chiar şi de la o ţigară.