Cât costă şi cum se face casa tip sandwich. Avantajele şi dezavantajele casei Amvic

Construcţiile tradiţionale din cărămidă şi beton au un adversar redutabil în soluţia de casă tip sandwich, construită din cofraje din polistiren umplute cu beton. De la apariţia pe piaţă a acestui sistem, în anul 2005, în România s-au construit aproximativ 2.000 de case de acest tip, în contextul în care în anul 2008-2009 a apărut criza.
Nicu Stan
10 apr. 2013, 06:25
Cât costă şi cum se face casa tip sandwich. Avantajele şi dezavantajele casei Amvic

Sistemul Amvic este alcătuit din două panouri uşoare din polistiren expandat, unite cu bride din plastic dur încastrate. Locul dintre aceste panouri din polistiren este umplut cu beton. Preţurile pentru o casă tip sandwich din polistiren şi beton, la roşu, cu tot cu fundaţie, variază între 160 şi 170 de euro metrul pătrat desfăşurat, fără TVA.

Construcţia cu cofraje din polistiren presupune executarea a trei etape simple: aşezarea cofrajelor tip lego unul peste celalalt, montarea armăturii şi turnarea betonului.

„Barele din oţel au rolul de ranforsare orizontală, sunt puse în cofraje după montarea fiecărui rând, iar ranforsarea verticală se introduce când peretele este gata pentru turnarea betonului”, a explicat, pentru ROMÂNIATV.NET, Marin Cruţescu, directorul general al companiei Amvic, producător de cofraje din polistiren. Ranforsarea este din fier-beton şi conferă o mai mare rezistenţă pereţilor.

Cât costă casa la cheie

Preţul la cheie al unei case construite în acest sistem ajunge până la 350 de euro plus TVA metrul pătrat desfăşurat. La acest preţ, casa va beneficia de finisaje medii, a precizat Marin Cruţescu.

Comercianţii de sisteme pentru case tip sandwich resimt şi ei criza, dar au găsit metode de dezvoltare a afacerilor. „Anul trecut am înregistrat creşteri ale vânzărilor cu 10-15%. Creşterile au venit din faptul că am exportat sisteme Amvic în alte ţări. „Exporturile au mers către Franţa, Italia, Spania, Austria, Grecia şi Finlanda”, a amintit Marin Cruţescu.

Avantajele casei tip sandwich

Principalul avantaj al acestui tip de construcţie este costul mai mic pe care proprietarul îl va plăti pentru încălzirea şi răcirea casei, întrucât sistemul beneficiază de un transfer termic de 0,27 W/mpK.

„Sistemul oferă o izolare termică mai bună cu 30-50% faţă de orice alt tip de construcţie şi o izolaţie fonică de până la 50%”, susţine Marin Cruţescu.

Un alt avantaj al polistirenului umplut cu beton este timpul de execuţie redus cu aproximativ 50% faţă de o locuinţă clasică.

„Doi muncitori cu experienţă pot ridica pe zi minimum 100 de metri pătraţi de zid, inclusiv cu turnarea betonului”, a mai spus directorul.

Al treilea avantaj este acela că suprafeţele pereţilor vor fi perfect drepte, scutind astfel sume importante din buzunarul beneficiarului.

Dezavantajele casei tip sandwich

„Datorită etanşeităţii perfecte a sistemului, se recomandă deschiderea zilnică a ferestrelor pentru aerisire, fapt recomandat la orice tip de locuinţă, sau folosirea de aerisitoare suplimentare, întrucât se poate forma igrasia”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, arhitectul Octavian Ungureanu.

Un alt incovenient al sistemului Amvic de construcţie este că nu se pot face corecţii ale pereţilor.

„La o construcţie normală se decofrează şi se pot remedia anumite greşeli de turnare ale betonului. La sistemul sandwich nu se poate vedea betonul turnat. Normal, betonul când este turnat trebuie vibrat. O vibrare poate însemna distrugerea polistirenului. Astfel, se poate constata, dacă s-ar putea vedea, că un perete nu are bază pentru că acolo nu a mai ajuns betonul”, a mai spus Octavian Ungureanu.

Un alt dezavantaj al acestui tip de construcţie este acela că montajul elementelor din polistiren necesită mai multă grijă, cofrajele netrebuind lovite sau expuse focului, chiar şi de la o ţigară.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Municipiul din România în care se va construi o fabrică de hidrogen. Va ajuta și rețeaua de transport public și sistemul de termoficare
Capital.ro
Călin Georgescu rămâne fără șanse. Verdict privind decizia CCR: Au primit ordin
Playtech.ro
Cât costă un buncăr antiatomic, în România. Preţurile au crescut după ce românii au început să le caute
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Marele risc de la bancomat. Pericol pentru posesorii de carduri
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Transport agabaritic record ajunge la termocentrala Mintia pentru retehnologizare
MediaFlux
Episcopia care organizează ”MISS CIMITIR”. Cine câștigă concursul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania