Recent, Sorin Mititelu, vicepreședintele ASF, a afirmat că sistemul bonus-malus pentru prețurile bonus-malus este decalibrat, întrucât cei cu bonus maxim nu beneficiază de el, deoarece partea de malus se află la doar 1% dintre șoferi.
În acest context, Asociația Finprotect, orientată spre protecția consumatorilor de produse financiare nonbancare, vine cu o propunere în sensul modificării sistemului bonus-malus.
„Propunem o diferențiere a evenimentelor în funcție de valoarea daunei produse, din care au rezultat numai prejudicii materiale, și o sancționare mult mai severă la nivel de Malus a evenimentelor soldate cu vătămarea sănătății și a integrității corporale ori decesul uneia sau mai multor persoane unde sumele de despăgubire sunt mult mai mari”, declară Gheorghe Cojocaru, vicepreședinte Finprotect, potrivit Economica.net.
„Sistemul trebuie să fie real și eficient pentru a recompensa șoferii care iau măsurile de prevenție și nu produc accidente. Deși majoritatea șoferilor se află în clase de Bonus, reducerile la tarife nu se regăsesc în buzunarul oamenilor de la un an la altul din cauza creșterii prețurilor și a dezechilibrului generat inclusiv de calculul Bonusului și a Malusului”, mai arată Finprotect.
Sistemul bonus-malus a fost introdus în 2017, fiind o inițiativă menită să încurajeze condusul preventiv și să ofere reduceri la primele de asigurare RCA pentru conducătorii auto responsabili.
Bonus-malus este un sistem în 17 clase care reprezintă un mecanism utilizat în special în asigurările de răspundere civilă auto (RCA), care ajustează prima de asigurare a unui șofer în funcție de istoricul său de conducere. Sistemul este conceput pentru a-i răsplăti pe șoferii prudenți și pentru a-i penaliza pe cei care provoacă accidente.