SISTEMUL care înregistrează în mod real unde te CAZEZI şi cât stai. MAI are acces la datele personale

Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea implementării unui Sistem Informatic Integrat de Evidență a Turiștilor, care ţine evidenţa în timp real a turiştilor din unităţile de cazare din România.
Iulian Tudor
06 aug. 2015, 13:23
SISTEMUL care înregistrează în mod real unde te CAZEZI şi cât stai. MAI are acces la datele personale

În nota de fundamentare a proiectului, pus miercuri, 5 august, în dezbatere publică, se arată că, la nivelul Autorității Naționale pentru Turism a fost implementat un sistem integrat de evidenţă a turiştilor care înregistrează sosirea şi plecarea turiştilor în timp real în structurile de primire turistice.

Operatorii economici care deţin structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare clasificate au obligaţia de a raporta numărul de turişti prin intermediul acestui sistem. Datele colectate sunt necesare pentru realizarea de situaţii statistice, precum şi pentru identificarea rapidă de către personalul desemnat cu atribuții specifice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a persoanelor date în urmărire, dispărute, etc, care sunt cazate în în oricare dintre structurile de primire turistice cu funcțiuni de cazare (înregistrate în sistem la nivel național)”, susţine iniţiatorul.

Potrivit actului normativ, operatorii economici proprietari sau administratori ai structurii de primire turistice care desfăşoară activităţi de cazare vor avea  obligaţia să raporteze zilnic numărul de turişti înregistraţi sau la termenele prevăzute .

Proiectul stabileşte că Autoritatea Națională pentru Turism are acces la date anonime, respectiv număr de înnoptări, număr de persoane cazate, pe care le va pune la dispoziţie Institutului Naţional de Statistică în scopul realizării cercetărilor statistice”, în timp ce Ministerul Afacerilor Interne are acces la datele personale.

Gestionarea şi auditarea SIET vor fi efectuate de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, se mai arată în proiect.

„Acest proiect de act normativ are drept scop realizarea unei evidenţe a numărului de turişti cazaţi în structuri de primire clasificate în timp real şi totodata conduce la diminuarea / eliminarea evaziunii fiscale determinate de neraportarea reală a numărului de turişti care se cazează în unităţilr turistice. Pe termen mediu şi lung, proiectul de act normativ va crea un impact pozitiv în sensul că se va reduce fenomenul de evaziune fiscala prin înregistrarea în timp real a turiştilor care se cazează în structuri de primire turistice. Evidenţierea reală a veniturilor obţinute de operatorii economici va determina creşterea gradului de colectare a taxelor şi impozitelor obţinute de operatorii economici din domeniul turismului.

Acest program electronic va permite obţinerea, în orice moment, a unor informaţii cu privire la circulaţia turistică la nivel local, regional și central, având două componente principale: o bază de date privind structurile de primire turistice şi un sistem de înregistrare şi raportare a turiştilor cazaţi. Prin corelarea informaţiilor furnizate de SIET, vor putea fi sancţionate de către instituţiile îndrituite, tentativele sau faptele de neînregistrare a activităţii de cazare, ca activitate
economică, de către operatorii economici”, se mai arată în nota de fundamenatre.

PRINCIPALELE PREVEDERI ALE PROIECTULUI

Gestionarea și auditarea generală a SIET se realizează de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, în baza unui protocol de colaborare încheiat cu Autoritatea Națională pentru Turism în calitate de autoritate publică centrală responsabilă în domeniul turismului.

– Autoritatea Națională pentru Turism are acces la datele caracteristice structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare reprezentate de: tipul, denumirea, categoria de clasificare și capacitatea de cazarea a acestora, datele de identificare ale operatorilor economici precum și la datele statistice furnizate de SIET pe care le va pune la dispoziție Institutului Național de Statistică în scopul realizării cercetărilor statistice;

– Operatorii economici au acces la datele introduse de aceștia pentru fiecare structură de primire turistică cu funcțiuni de cazare pe care le au în administrare;

– Ministerul Administrației și Intrnelor, prin structurile Poliției Române, are acces în baza unui protocol de colaborare încheiat cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, la datele cu caracter personal ale persoanelor înregistrate, în scopul realizării activității de prevenire, cercetare și combatere a infracțiunilor, precum și de menținere și asigurare a ordinii publice.

– Contravenţiile în cazul nerespectării prevederilor acestei hotărâri se  sancționează cu amendă de la 5.000 lei  până la  20.000 lei.

Ministerul Economiei a elaborat şi Normele cu privire la accesul, evidenţa şi protecţia turiştilor în structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare (VEZI DOCUMENTUL ATAŞAT)

Propunerile, sugestiile şi opiniile privind proiectul de act normativ pot fi primite în termen de 10 zile, potrivit ministerului.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu face promisiuni. România va intra în Schengen în 2024, la spusele premierului
Spynews
Anamaria Prodan versus Laurențiu Reghecampf! Războiul continuă! Cei doi se văd față în față la Tribunal, acum
Bzi.ro
Ce pensie alimentară plătește Valeriu Gheorghiță! Ce sumă încasează lunar medicul
Fanatik.ro
Ora cea mai bună la care poți să cumperi bilete de avion ieftine. Atunci prețurile sunt chiar și cu 50% mai mici
Capital.ro
Este interzis fumatul în mașină! Șoferii care NU au voie să fumeze la volan
Playtech.ro
”Dumneavoastră nu aveți onoare?” Ce calități ar avea Ciolacu și i-ar LIPSI lui Ciucă, potrivit Președintelui Senatului
DailyBusiness
Unele pensii vor fi plătite mai DEVREME în luna octombrie
Adevarul
Comoara energetică a Balcanilor stârnește interesul Rusiei și SUA. Unde sunt îngropate peste două miliarde de euro
wowbiz.ro
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi vizează pe toți seniorii
Spynews
Pepe și Raluca, fosta soție, au ajuns la tribunal! Cei doi se judecă pentru copii. Declarația exclusivă a cântărețului
Spynews
Văduva lui Gabi Stângău, copleșită de durere în ziua în care ar fi aniversat doi ani de la nuntă. Ce semn divin a primit Diana Berințan: „Ești cu mine mereu” / FOTO
Evz.ro
Vineri, 11 octombrie. Românii care trebuie să-și verifice cardurile
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe acre le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
kanald.ro
Cutremur miercuri seară în România! Ce magnitudine a avut seismul și în ce orașe s-a resimțit
Cancan.ro
Cine îi dă 6.000 de lei lunar lui Irinel Columbeanu. Nimeni nu se aștepta la asta!
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
A murit marele miliardar. Vestea tristă a venit chiar în această seară
StirileBZI
Pensiile s-ar putea majora cu 2,7%! Guvernul intenționează să umble la pensii
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
stirilekanald.ro
De ce s-a sinucis Andrei, tânărul din Vaslui care s-a spânzurat în pădure
substantial.ro
Militar ucrainean arestat pentru dezertare: cererile de demobilizare stârnesc dezbateri
MediaFlux
Se dau PENSIILE mai DEVREME pe CARD! ANUNȚUL Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă: Mai multe tipuri de săpun cu substanțe toxice!