Astfel, utilizatorii au fost alertați pe 6 octombrie 2013, la producerea cutremurului de 5,5 grade pe scara Richter și pe 23 ianuarie, la producerea celui cu magnitudinea de 4,7 grade Richter.
Potrivit specialiștilor de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), setarea sistemului de alarmare sub pragul de 4,5 grade Richter poate produce avertizări false, acțiune ce poate genera panică sau întreruperea unor procese tehnologice ale căror cheltuieli de punere în funcțiune sunt foarte mari.
Cercetătorii INCDFP recomandă alarmarea instalațiilor numai pentru cutremure cu magnitudine mai mare de 5,5 grade Richter.
În prezent, în România este instalat un sistem de avertizare creat, în principal, pentru a alerta obiectivele importante din zona municipiului București.Acest sistem de alarmare timpurie a fost dezvoltat pentru a asigura un timp de alertare de 25 – 35 de secunde pentru instalațiile din București, în cazul producerii unor cutremure cu magnitudine mai mare de 6,5 grade pe scara Richter.
Citeşte mai mult pe Yahoo Romania
Cel mai mare cutremur, ca magnitudine, produs anul acesta în zona seismică Vrancea a avut 4,7 grade şi a fost înregistrat în 23 ianuarie.
De la începutul anului, în zona seismică Vrancea au avut loc alte aproape 20 de cutremure cu magnitudini între 2,5 şi 4,4 grade pe scara Richter.
La 6 octombrie 2013, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simţit şi la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.
Anul trecut, în zona Vrancea s-au mai produs opt seisme cu magnitudinea de cel puţin 4 grade, la 21 noiembrie (4,4 grade), 15 octombrie (4,7 grade), 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) şi 6 martie (4,2 grade).