Te duci să faci cumpărături la supermarket şi vii cu mai mulţi bani în cont. Avertismentul specialiştilor legat de sistemul de garanţie-returnare

Un studiu comandat de Asociaţia ALUCRO arată că sistemul de garanţie-returnare a ambalajelor va conduce la o pondere mai mare a ambalajelor de plastic pe piaţa din România.
Filip Stan
11 dec. 2021, 14:06
Te duci să faci cumpărături la supermarket şi vii cu mai mulţi bani în cont. Avertismentul specialiştilor legat de sistemul de garanţie-returnare

Sistemul de garanţie-returnare a ambalajelor va conduce la o pondere mai mare a ambalajelor de plastic pe piaţă. Românii vor prefera sticlele de plastic de volum mai mare, în schimbul dozelor de aluminiu pentru aceeaşi cantitate de băutură, arată studiul London Economics (LE), comandat de Asociaţia ALUCRO.

Sistemul de garanţie-returnare a ambalajelor va conduce la o pondere mai mare a ambalajelor de plastic pe piaţă

Citeşte şi Primeşti bani înapoi pentru sticlele de băutură. Guvernul a aprobat sistemul de garanţie

Rezultatele studiului au fost făcute publice vineri, în cadrul unui eveniment online cu participarea experţilor LE, reprezentanţi ai industriei aluminiului din Europa, reprezentanţi ai autorităţilor, retaileri, producători, reciclatori şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Într-un sistem cu garanţie fixă cum este cel propus în România, unde pentru sticlele PET medii şi mari (peste 0,5 L) se va percepe aceeaşi garanţie ca în cazul dozelor de aluminiu individuale (0,50 lei), românii vor avea tendinţa să înlocuiască pachetele de doze de aluminiu mici (sub 0,5 L) cu sticle PET mari pentru a cumpăra aceeaşi cantitate de băutură plătind o garanţie cumulativă mai mică şi diminuându-şi astfel considerabil pierderea în caz de nereturnare.

„Există, aşadar, riscul ca un SGR cu garanţie fixă să crească numărul ambalajelor de plastic în România, în pofida obiectivului asumat de reducere a plasticului de unică folosinţă. În mod contrar, în cazul unui SGR variabil, unde valoarea garanţiei pentru PET-urile medii şi mari ar fi mai mare, această tendinţă de consum ar fi descurajată”, se menţionează într-un comunicat al Alucro.

Studiul a fost realizat pe baza datelor culese în urma unui sondaj online în rândul consumatorilor din România în cursul anului 2021, pe un eşantion de 1.000 de adulţi cu vârste între 18-65 de ani, dar şi a unei analize comparative a SGR-urilor implementate la nivel internaţional, studiul evaluează impactul asupra structurii de consum, mixului de ambalaje şi ratelor de returnare pe care îl va avea un SGR fix comparativ cu unul variabil, din punct de vedere al cuantumului garanţiei percepute pentru fiecare ambalaj returnat.

Potrivit analizei, în primii trei ani de implementare a sistemului, ratele de returnare ale ambalajelor sunt mai mari cu până la 8-9% în cadrul unui sistem de garanţie-returnare cu o valoare variabilă a garanţiei faţă de un SGR cu cuantum fix, iar în primii 5 ani de funcţionare a sistemului, numărul de sticle de plastic medii şi mari (> 0,5L) de pe piaţa din România va fi mai mare în cazul SGR cu cuantum fix al garanţiei, atât faţă de nivelul de referinţă fără SGR, cât şi faţă de SGR cu garanţie variabilă, determinând creşterea consumului de plastic şi un impact negativ asupra mediului, risipei alimentare şi sănătăţii publice.

„Ambele tipuri de SGR reduc numărul de sticle de plastic de pe piaţa din România în primii 5 ani de funcţionare, însă SGR cu cuantum variabil reduce mai mult numărul de sticle de plastic decât cel cu cuantum fix, ceea ce contribuie la reducerea utilizării ambalajelor de plastic de unică folosinţă. În ambele sisteme scade numărul dozelor de aluminiu de pe piaţă, însă în cazul unui SGR cu cuantum variabil scăderea este mai mică, un aspect important dacă ţinem cont de faptul că ambalajele de aluminiu sunt infinit reciclabile şi mai bine integrate într-un model economic circular decât cele de plastic”, arată studiul.

Acesta menţionează că, faţă de situaţia actuală, dar şi în condiţiile unui SGR cu rată variabilă, SGR-ul cu cuantum fix propus în România ar genera în 5 ani cu 21-26 milioane mai multe PET-uri mari vândute, comparativ cu nivelul de referinţă fără sistem de garanţie-returnare, cu 62-129 milioane mai multe PET-uri mari vândute faţă de SGR variabil.

În cazul unui sistem de returnare-garanţie cu rată variabilă, rezultatele în 5 ani modelate de studiu arată aşa: cu 70 – 138 milioane mai puţine sticle de plastic vândute, comparativ cu nivelul de referinţă fără SGR şi cu 63 – 130 milioane mai puţine sticle de plastic vândute, faţă de SGR fix, şi cu 69 – 121 milioane doze de aluminiu vândute, mai mult faţă de SGR fix.

În ceea ce priveşte impactul celor două modele de SGR asupra risipei alimentare şi a sănătăţii consumatorilor, studiul demonstrează, pe baza răspunsurilor oferite în cadrul sondajului, că un SGR cu garanţie fixă, care creşte consumul de sticle mari de plastic, va conduce şi la o mai mare risipă alimentară – 25% dintre respondenţi afirmând că aruncă între 10 şi 25% din conţinutul unei sticle PET de 2 litri, comparativ cu 17%, care au afirmat acelaşi lucru pentru dozele de aluminiu. Pe de altă parte, cantităţile mai mari cumpărate conduc la un consum mai mare, ceea ce poate avea consecinţe nefavorabile asupra sănătăţii publice pe fondul unor niveluri mai ridicate de incidente, afecţiuni, spitalizări şi chiar decese.

Citeşte şi Lidl, produsul de 50 de lei cu care vei da lovitura de Crăciun. Va fi bătaie la raft de azi!

Studiul London Economics s-a bazat pe reanalizarea studiilor deja existente cu privire la Sistemele de Garanţie Returnare (SGR), colectarea şi analiza unui set de date plecând de la performanţa unor indicatori în alte ţări care au implementat SGR, dezvoltarea şi analiza unui sondaj în România. Sondajul s-a derulat online, în cursul anului 2021, pe un eşantion reprezentativ de 1000 de persoane, cu vârste cuprinse între 18-65 de ani. Întrebările au sondat preferinţele de cumpărare în materie de băuturi în funcţie de ambalajul acestora, reacţia la schimbarea de preţ, intenţia de returnare a ambalajului.

Asociaţia Alucro, înfiinţată în 2010 la iniţiativa Can Pack România şi Asociaţiei Europene a Aluminiului, promovează exclusiv colectarea selectivă şi reciclarea dozelor din aluminiu în România. Din 2012 deţine licenţa programului european Every Can Counts care în prezent se derulează în 20 de ţări. Prin proiectele implementate, Alucro îşi propune să contribuie la creşterea gradului de conştientizare al populaţiei privind reciclarea dozelor din aluminiu, contribuind astfel la creşterea ratei de reciclare a dozelor din aluminiu.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii populare! O renumită interpretă din România s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București