Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a ținut, joi, o conferință de presă în care a susținut faptul că nu este mulțumit de modul în care funcționează Sistemul de Garanție-Returnare (SGR).
Problemele pe care le are sistemul sunt cunoscute și la Guvern, inclusiv faptul că oamenii din mediul rural au foarte greu acces la centre de colectare, iar micii comercianți sunt sufocați de numărul mare de ambalaje, pentru că nu sunt ridicate la timp.
„Vreau să vă răspund foarte direct și foarte sincer. Nu sunt mulțumit. Nu sunt mulțumit, dincolo de performanțele absolut extraordinare ale acestui sistem în primul an și, înțeleg că primul an este cel mai greu.
Dar sunt primul care recunosc că sistemul de garanție-returnare trebuie să ajungă și în România profundă, nu doar în marile orașe. Trebuie să ne asigurăm că în fiecare comună, în fiecare sat din România, există un punct de colectare automat sau manual”, a spus Fechet.
Potrivit Ministrului Mediului, este a șaptea lună consecutivă în care rata de colectare a ambalajelor de peste 80% prin sistemul SGR, mult peste cât reușește sistemul municipal de colectare să o facă. Însă, „acest sistem nu înseamnă doar să îndeplinim niște ținte”, spune ministrul, ci să ajungă și în comunitățile izolate.
Ministrul Mediului mai arată că un procentaj de 20% din populația României, aflată în comunitățile izolate, nu au acces la SGR și susține că facilitarea accesului acestora reprezintă, pentru el, o prioritate.
„Este extraordinar dacă ne raportăm la 13% cât reușește în mod tradițional să colecteze sistemul municipal de colectare a deșeurilor. Însă eu nu sunt mulțumit. Poate că și în general sunt un ministru mai greu de mulțumit.
Citește și : Se fac angajări în mai multe domenii pentru Sărbătorile Pascale. Salariile sunt între 3.500 și 5.000 de lei
Trebuie să înțelegem latura socială a sistemului de garanție-returnare, chiar dacă 20% din populație s-ar putea să reprezinte pentru companie doar o cifră. Pentru mine ca ministru, 20% din populația României aflată în comunitățile izolate înseamnă o prioritate de care trebuie să am grijă”, a adăugat ministrul Fechet.