Sistemul de geolocalizare Galileo, supranumit „GPS-ul european”, a devenit operaţional

Sistemul de geolocalizare european Galileo, un concurent al GPS-ului american, a devenit operaţional joi, după o aşteptare care a durat 17 ani. Noul sistem de navigare prin satelit are obiectivul declarat de a asigura Europei un grad sporit de independenţă tehnologică, informează Le Figaro.
Alina Costache
15 dec. 2016, 13:35
Sistemul de geolocalizare Galileo, supranumit

Uniunea Europeană a lansat oficial, joi, primele servicii furnizate de sistemul ei de navigare prin satelit, Galileo, cu ocazia unei ceremonii ce a fost organizată la Bruxelles.

„Este o realizare majoră pentru Europa (…) Nicio ţară europeană nu ar fi putut să realizeze acest proiect de una singură”, a declarat Elzbieta Bienkowska, comisarul european pentru Industrie. „Este rezultatul unui efort comun pentru a concepe şi a construi cel mai precis sistem de navigare din lume”, a adăugat Elzbieta Bienkowska, potrivit news.ro.

Totuşi, UE nu se află deocamdată pe prima poziţie din acest punct de vedere, deoarece GPS-ul american, sistemul rusesc Glonass şi sistemul chinez Beidou funcţionează deja. Sistemul indian IRNSS va furniza la rândul său, începând din 2017, o acoperire regională.

În practică, un număr restrâns de privilegiaţi, posesori ai singurului smartphone compatibil cu Galileo – modelul Aquaris X5 Plus al constructorului spaniol BQ – vor putea să capteze noul semnal transmis de sistemul european începând de astăzi. Aceşti „pionieri” vor putea să utilizeze gratuit sistemul european pentru a găsi o farmacie, cel mai bun itinerariu pentru a pleca în vacanţă sau să îşi regleze pasul de alergare în timpul unui maraton.

Dispozitivele conectate devin la rândul lor tot mai numeroase în ceea ce priveşte conexiunea prin satelit pentru a putea să „comunice” – precum software-ul ce permite geolocalizarea pacienţilor suferind de Alzheimer sau baliza ce permite găsirea unui loc liber în parcarea unui mall. O simplă actualizare pentru a putea utiliza noua tehnologie va fi sucientă pentru anumite aparate, potrivit Comisiei Europene.

Dar, pentru o utilizare în masă a produselor compatibile cu Galileo, consumatorii europeni vor mai avea de aşteptat.

La început, precizia oferită de Galileo nu va fi optimală, iar semnalul nu va fi disponibil tot timpul. Europenii vor trebui să aştepte anul 2020 – data la care un număr de 30 de sateliţi (în prezent doar 15 sunt activi) se vor afla pe orbită – pentru ca sistemul Galileo să poată să ofere, pentru tot Globul, cea mai bună precizie de care este capabil.

Întrucât Galileo este compatibil cu GPS, utilizatorii vor putea să acceseze ambele sisteme simultan şi să amelioreze calitatea şi fiabilitatea poziţionării lor.

Proiect emblematic al Comisiei Europene, sistemul de navigare prin satelit Galileo vizează reducerea dependenţei Uniunii Europene faţă de GPS-ul american şi va concura cu sistemul rusesc GLONASS şi sistemul chinezesc Bei Dou. De asemenea, sistemul Galileo ameliorează serviciile oferite utilizatorilor, graţie unui grad mai mare de precizie şi printr-un semnal mai puternic al datelor transmise la sol.
Galileo oferă o geolocalizare cu un grad de acurateţe de 1 metru.

Spre deosebire de sateliţii de telecomunicaţii, care sunt echipaţi cu sisteme de propulsie ce furnizează o parte din energia necesară plasării lor pe orbită, sateliţii de geolocalizare Galileo trebuie să fie transportaţi în întregime până la orbita lor finală, aflată la o altitudine de 22.900 de kilometri.

18 sateliţi din constelaţia Galileo se află în prezent pe orbită. În total, sistemul Galileo, ce va fi finalizat în 2020, va fi alcătuit dintr-un număr de 30 de sateliţi.

Conceput la mulţi ani după GPS-ul american, sistemul Galileo integrează cele mai recente descoperiri tehnologice şi oferă un semnal cu un grad mai ridicat de precizie.

Costul proiectului Galileo, finanţat în întregime de Comisia Europeană, este de aproximativ 7 miliarde de euro. Acestei sume i se adaugă un buget suplimentar de 500 de milioane – 600 de milioane de euro, necesar administrării şi reînnoirii sateliţilor.

DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Spynews
Vlad Pascu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a ucis doi tineri în 2 Mai. Decizia nu este definitivă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Planta puțin cultivată la noi în țară cu care un fermier român a făcut un profit frumos. E rezistentă și nu necesită costuri mari pentru a o îngriji
Capital.ro
Se modifică CNP-ul. Anunț pentru românii cu buletin. Cine schimbă actul de identitate
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Subvențiile APIA pentru motorină întârzie. Agricultorii sunt la capătul puterilor!
Adevarul
După ce a lovit un câine, un șofer cu mașina avariată nu reușește să-i găsească stăpânul. Motivul pentru care este refuzat de Poliție
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețetă de mini pancakes pentru micul dejun. Au puține calorii și se mănâncă cu zahăr pudră
Spynews
Cine sunt românii care în 2025, în locul voucherelor pentru alimente, ar putea primi pachete cu mâncare. Anunțul făcut de Marcel Boloș
Evz.ro
Escrocherie periculoasă. Ți se fură datele de pe card
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Bugetul pentru 2025. Care sunt ministerele care vor primi mai mulți bani și de unde se vor face concedieri masive în 2025
Cancan.ro
Monalisa, o femeie de afaceri de 35 de ani, a murit subit în timpul unei proceduri estetice 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Bucurie maximă pentru Călin Georgescu. Anunțul care-l împinge pe locul 1: Majoritate absolută
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Prezența Chinei în jurul Canalului Panama atrage atenția SUA
MediaFlux
CAZARE, transport și ASIGURARE pentru cei din DIASPORĂ. Ministerul Muncii AJUTĂ ROMÂNII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România