Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a declarat recent că recalcularea este în curs, dar nu a fost finalizată complet. Cu toate acestea, el susține că sunt progrese semnificative în ceea ce privește pensionarii agricultori.
„Aproape 95% din dosarele celor 130.000 de pensionari agricultori au fost finalizate”, a precizat Baciu.
El a mai adăugat că funcționarii care se ocupă de aceste dosare sunt aproape de finalul procesului și că pensionarii vor primi retroactiv banii care li se cuvin în urma recalculării.
Unul dintre cele mai promițătoare aspecte ale noii legi este majorarea substanțială a unor pensii.
„Pensiile au crescut în unele cazuri cu aproape 1000 de lei după recalculare”, a declarat Baciu într-un interviu recent. El a oferit și un exemplu concret: un pensionar care primea anterior 1.281 de lei va primi, în urma recalculării, 2.130 de lei.
Totuși, procesul este mult mai complicat decât se anticipase inițial. Baciu a explicat că dificultățile provin în special din volumul uriaș de dosare și din necesitatea dezvoltării unor module informatice dedicate fiecărei categorii de pensionari.
„Din cauza numărului mare de cereri, procesul de recalculare este mai lent decât se anticipase”, a explicat acesta.
Practic, fiecare categorie de recalculare necesită un tratament informatic distinct, ceea ce încetinește întregul proces.
Noua lege a pensiilor aduce o serie de modificări importante. Pe lângă punctele obținute din contribuțiile la sistemul public și din veniturile suplimentare precum sporurile sau primele, se introduc și așa-numitele „puncte de stabilitate”. Acestea se acordă pensionarilor care au lucrat mai mult de 25 de ani, stimulând astfel vechimea în muncă. De asemenea, legea garantează indexarea pensiilor pe baza ratei inflației, asigurând astfel că veniturile pensionarilor nu vor fi „înghețate”.
Însă nu toată lumea privește cu optimism aceste modificări. Economistul Adrian Negrescu a criticat dur recalcularea, numind-o un dezastru economic pentru România.
„Recalcularea pensiilor este un fiasco financiar pentru statul român, pentru că nu are fundamente economice. Noi nu am avut, din păcate, banii pentru a crește pensiile și a le recalcula, așa cum am propus prin legea votată la sfârșitul anului trecut”, a declarat acesta pentru WOWbiz.ro.
Negrescu a tras un semnal de alarmă privind deficitul deja existent la bugetul de pensii. „În momentul de față, plătim pensii în valoare de 170.000 de miliarde de lei, dar din economie adunăm doar 120.000 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă că avem un deficit de aproape 10 miliarde de euro”, a spus economistul. În viziunea sa, fără măsuri urgente de reformare a sistemului și stimulare economică, situația se va agrava considerabil.
„Va fi o misiune aproape imposibilă să plătești pensiile în România dacă autoritățile nu vor reduce taxele pe muncă și nu vor stimula crearea de locuri de muncă. Pensiile sunt plătite din contribuțiile salariale ale românilor”, a subliniat Negrescu.