Sistemul de sănătate la raport! Ce așteptări au medicii din România de la 2024. ”Un an care ne va testa toate abilităţile umane, profesionale şi sociale”

Medicii Aysel Florescu și Adrian Marinescu au făcut bilanțul sistemului de sănătate din România pe anul 2023 și spun că anul 2024 va fi unul destul de greu pentru medicii din țara noastră.
Alina Costache
01 ian. 2024, 11:12
Sistemul de sănătate la raport! Ce așteptări au medicii din România de la 2024. ”Un an care ne va testa toate abilităţile umane, profesionale şi sociale”
Sistemul de sănătate la raport! Ce așteptări au medicii din România de la 2024

Sistemul de sănătate la raport! Ce așteptări au medicii din România de la 2024. Doctorii a subliniat că testa noul an le va testa toate abilităţile umane, profesionale şi sociale.

Citește și Bilanțul investițiilor în sănătate pe 2023: 11 miliarde de lei, fonduri nerambursabile din PNRR pentru finanțarea a peste 3.600 de proiecte

Sistemul de sănătate la raport! Ce așteptări au medicii din România de la 2024

Dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului ”Victor Babeş” din Capitală, a vorbit despre necesitatea investiţiilor în infrastructură, dar şi despre blocarea posturilor în sistem.

„Anul 2023 a fost un an în care am atins împlinirea profesională a carierei mele didactice, şi anume titlul de profesor universitar, un rezultat al unei activităţi profesionale intense şi de lunga durată. A fost şi un an plin de provocări manageriale, în poziţia de manager al Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Tropicale Dr. Victor Babes.

Sistemul nostru sanitar este un organism viu, în permanentă schimbare. Este important ca balanţa între realizări şi pierderi să fie mereu de partea realizărilor şi cred că spre asta tindem. Au fost făcute investiţii importante în infrastructură, problema noastră acută, ceea ce e foarte bine.  Pe de altă parte, regimul de austeritate impus prin acte legislative ne-au afectat personalul din punct de vedere numeric ( blocare posturi….), ceea ce ne creează mari provocări în asigurarea continuităţii asistenţei medicale, din păcate”, a spus dr Simin Aysel Florescu, potrivit news.ro.

Despre anul 2023 managerul Spitalului Victor Babeş din Capitală a spus că a fost o luptă continuă. Cât despre 2024, medicul a subliniat că va fi un an cu anumite provocări.

„Pe plan profesional a fost un an bun, dar epuizant. 2024 va fi un an care ne va testa toate abilităţile umane, profesionale şi sociale”, a precizat Dr. Florescu.

La rândul său, doctorul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balş din Capitală, a ținut să precizeze că 2023 a fost unul de refacere după anii de pandemie, dar și de recăpătare a echilibrului în sistemul sanitar.

Acesta a ținut să evidențieze și dezechilibrul încă existent între urban şi rural în ceea ce priveşte accesul la servicii medicale.

„Evident, a fost un an al echilibrului şi o refacere a tot ceea ce înseamnă problematică medicală, după o perioadă de război, pentru că perioada pandemiei a fost un război pentru noi toţi, acest echilibru se recapătă uşor-uşor, aşa că anul 2023 ne-a dat posibilitatea nouă medicilor şi autorităţilor să refacem lucrurile pe care cumva le-am pierdut în timp de pandemie.

Cred că putem să ne gândim la faptul că ne-am fi dorit să avem o îmbunătăţire mai rapidă pentru tot ce înseamnă servicii medicale. Din păcate, în continuare nu reuşim să avem o situaţie care să fie uniformă între urban şi rural, dacă vorbim de oraşele mici chiar e diferenţă mare faţă de Capitală sau faţă de oraşele importante ale României şi acest lucru se vede şi impactează mult la nivelul pacienţilor. S-au făcut şi lucruri bune, am învăţat dintr-o experienţă bogată de pandemie, am învăţat să gândim preventiv, avem programe, principii mult mai clare care să prevină de exemplu bolile infecţioase şi nu numai, dar categoric că e loc de mai bine şi eu cred că  anii care urmează vor continua un proces pe care l-am început în 2023.

Aş caracteriza anul 2023 ca un an post pandemic, asta înseamnă că ne revenim, e adevărat că greu, după o perioadă extrem de complicată, un război în care, din păcate, inamicul a fost necruţător, virusul Srs CoV 2, şi acest lucru s-a văzut pentru toată omenirea, nu doar pentru România. Lucrurile se refac, dar necesită timp, resurse financiare şi umane şi necesită multă experienţă.

Din punct de vedere profesional, anul 2023 înseamnă şi experienţa acumulată în timp de pandemie, asta nu înseamnă că nu a fost vorba şi de experienţă şi înainte, în anii pre pandemici, până la urmă bolile infecţioase şi Institutul Matei Balş au însemnat întotdeuna o experienţă pe care ajungi să o capeţi zi de zi, un an la fel de intens pentru că am reuşit să revenim la ceea ce se întâmpla în bolile infecţioase, mi-am continuat cariera de director medical la cel mai mare institut din ţară de boli infecţioase, lucru pe care îl fac şi în prezent, mă gândesc la proiecte, la o relaţie şi la o colaborare cât mai bună cu pacienţii, cu colegii mei, cu tot ce înseamnă personal, avem aproape 1500 de angajaţi, este o situaţie complicată dar şi foarte frumoasă pentru că Institutul coordonează bolile infecţioase în România, se ocupă de ceea ce înseamnă prevenţie, tratament, proiecte care să schimbe faţa sistemului medical din punctul de vedere al bolilor infecţioase şi nu numai”, a transmis medicul Adrian Marinescu.

Citește și Singura băutură alcoolică pe care creierul o acceptă. Vlad Ciurea, dezvăluiri uluitoare: „Creierului îi place puțin, desface vasele cerebrale, pofta de viață”

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Ce amendă poți primi dacă arunci chiștocul de la țigară pe geamul de la mașină. Țara europeană în care poți ajunge la închisoare pentru un astfel de gest
Capital.ro
Retragere numerar de la ATM. Avertisment pentru românii cu card. Se activează manual la bancomat
Playtech.ro
Dezastru pentru Armata Română. Ce loc ocupă ţara noastră la capitolul trupe şi armament
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Fostul consilier parlamentar Avram Gal spune că e esențial ca România să aibă un nou ministru de Externe: „Avem nevoie de diplomație clară și asumată”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Ajutor de la Guvern pentru românii cu probleme. Va fi gratis de la 1 martie
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
BREAKING | Sănătatea Papei Francisc s-a deteriorat! Vaticanul vine cu cele mai proaste vești
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Băsescu, umilință greu de îndurat. S-a văzut în direct la TV: Creier îmbuibat de alcool
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Elon Musk neagă afirmațiile despre amenințările SUA de a întrerupe accesul Ucrainei la Starlink
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ucraina – trei ani de război: de la racheta de tenis la drona militară