Laurențiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, s-a referit la scăderea semnificativă a producției hidro, din cauza secetei, dar și la concurența pe care o fac sistemului energetic clasic producătorii de energie din resurse regenerabile, prin dezvoltarea „irațională a acestora”.
„Nu facem nimic ca să stopăm aceste producții masive. Dacă, după această vară normală, pentru că a fost o vară normală — 2013 și 2014 nu au fost veri normale — urmează și o iarnă normală, atunci sistemul energetic românesc se va confrunta cu o perioadă pe care nu a mai avut-o în ultimii 20 de ani. S-ar putea să nu se mai aprindă becul„, a avertizat Laurențiu Ciurel.
În opinia sa, această situație de criză ar putea să apară în 7 — 8 luni pentru că în sistemul energetic sunt multe „lucruri incorecte”, iar reglementările „lasă foarte mult de dorit”.
La rândul său, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț, a declarat că nu există pericolul unei astfel de crize.
„Consider că sistemul energetic național este unul foarte echilibrat, avem mai multe surse, ceea ce ne face să credem că nu vor exista probleme deosebite„, a spus Havrileț.
În privința prețurilor la energie, șeful ANRE a precizat că nu vor exista motive pentru creșterea lor nici dacă se va apela la importurile de energie, întrucât prețurile de import sunt similare cu cele de export.
La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri Bogdan Badea a dat asigurări că s-au luat toate măsurile necesare astfel încât „să trecem vârfurile de iarnă fără probleme”.