„Ciprul este o ţară mică, cu o populaţie mică, un PIB de asemenea mic, dar cu un sistem financiar enorm. Practic sistemul financiar întrece de nouă ori PIB-ul ţării. Deci au un sistem financiar cu 870% mai mare decât PIB-ul, cu tranzacţii foarte multe şi cu fluxuri de bani care au inundat Ciprul în sensul că tot adunându-se într-o ţară mică au văzut că la un moment dat nu mai au unde să le plaseze”, a afirmat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, în cadrul unei emisiuni transmise de un post de televiziune.
Vasilescu a dat ca exemplu reacţia pe care a avut-o prin anii ’94-’95, când România voia un ajutor de la Banca Mondială, Guvernatorul Băncii Cehiei a apărut la televizor într-o seară şi a spus că au ieşit 500 milioane de dolari din ţară şi că este foarte bine.
„Pentru noi a fost un şoc. Cum e foarte bine? Era foarte bine pentru că se adunaseră bani mai mulţi decât putea Cehia să înghită şi în aceste condiţii când au plecat 500 milioane de dolari a fost bine. Aceste lecţii ale istoriei s-au adeverit acum în Cipru„, a mai spus Vasilescu, informează Agerpres.
El a explicat apoi cum, în aceste condiţii, s-au căutat „canalele de plasamente în afara ţării” şi „au găsit în Grecia foarte multe guri gata să absoarbă bani, s-au dus bani acolo, în special în titluri de stat greceşti şi, la un moment dat, acolo s-a produs un blocaj, pentru că peste tot în lume unde sunt astăzi titluri de stat greceşti, cumpărate în bănci, sunt şi probleme. S-a creat o mare problemă în Cipru prin sugrumarea canalelor de circulaţie a banilor. S-a spus atunci că Cipru intră în faliment. Este o exagerare. Astăzi e greu să crezi că o ţară poate să intre în faliment, de altfel nici nu se poate. Era vorba, însă, de încetare de plăţi„, a mai afirmat oficialul BNR.
Vasilescu a mai spus că, în condiţiile în care economia este slabă şi nu aduce taxe la buget, statul nu poate ajuta băncile cu bani aşa cum s-a întâmplat în Occident.