De asemenea, instituţia avertizează că o creştere a tensiunilor de pe piaţa obligaţiunilor italiene ar putea afecta alte state puternic îndatorate din zona euro.
BCE apreciază că ameninţarea cea mai mare o reprezintă decizia unor investitori de a renunţa la activele riscante, ceea ce ar putea duce la o scădere „dezordonată” a valorii unor astfel de acţiuni şi obligaţiuni. A doua ar fi sporirea temerilor privind sustenabilitatea datoriei şi a treia faptul că profitabilitatea băncilor rămâne atât de scăzută încât afectează creditarea, potrivit Agerpres.
„Suntem extrem de îngrijoraţi de problema sustenabilităţii datoriei. Presiunile asupra randamentelor obligaţiunilor guvernamentale, combinate cu lipsa unor eforturi semnificative de consolidare fiscală, ar putea pune nivelul datoriei pe o cale nesustenabilă în statele puternic îndatorate din zona euro”, apreciază BCE. Instituţia avertizează că „sporirea tensiunilor de pe piaţă s-ar putea extinde către pieţe de obligaţiuni, în eventualitatea în care situaţia din Italia se înrăutăţeşte”.
Citeşte şi Datoria publică a Germaniei a scăzut sub 60 la sută din PIB
Paul Diggle, economist la Aberdeen Standard Investments, a declarat că ar mai adăuga un alt risc pe listă: BCE nu a înţeles încă nivelul încetinirii economiei zonei euro şi înrăutăţirea perspectivelor economiei mondiale. O încetinire macroeconomice ar putea aduce în următorii ani temerile BCE în prim plan”.
Criticii au avertizat de mult timp că seminţele unei noi crize au fost plantate chiar de BCE prin scăderea accentuată a randamentelor obligaţiunilor, achiziţionarea masivă de active şi acordarea de credite ieftine băncilor, potrivit Agerpres.
Renunţând la declaraţiile anterioare conform cărora preţurile proprietăţilor imobiliare nu sunt sub presiune, BCE a avertizat că există semne de supraîncălzire, existând diferenţe semnificative între statele din zona euro.