Sistemul Garanție-Returnare (SGR) este tot mai popular în țara noastră, oamenii returnând ambalajele pentru a primi garanția de 0,50 lei înapoi. Totuși, urmează să aibă loc modificări asupra acestui sistem, care vor afecta atât magazinele, cât și consumatorii.
Printr-un nou Regulament European, țările din Uniunea Europeană vor trebui să vină cu soluții pentru refolosirea și reciclarea produselor, astfel încât să se reducă deșeurile.
Una dintre cele mai mari noutăți este introducerea ambalajelor „reumplibile”, astfel că unele produse, precum băuturile, detergenții sau săpunul lichid, vor putea să fie cumpărate în recipiente pe care oamenii să le poată folosi de mai multe ori.
Citește și : ANAF a dat termen până pe 15 mai. Trebuie raportate toate datele despre conturile acestor persoane
Punctele sistemului SGR din țara noastră vor suferi schimbări, astfel că toți cei care duc sticle la reciclat trebuie să cunoască modificarea anunțată de autorități. Practic, magazinele de peste 400 de metri pătrați vor trebui să se adapteze la noile reguli.
Începând cu 1 ianuarie 2030, magazinele mari vor fi obligate să aloce 10% din spațiu pentru stații de reumplere, unde clienții să poată veni cu propriile ambalaje și le vor putea umple, din nou, cu produsele dorite. Scopul măsurii este reducerea cantității de ambalaje de unică folosință care ajung în coșul de gunoi.
Citește și : Avertisment pentru toţi clienţii BCR. Este alertă naţională, rişti să rămâi fără banii din cont!
Ambalajele reutilizabile vor putea și ele să fie integrate în sistemul de reciclare, astfel încât să poată fi colectate și reintroduse în circuit. Regulamentul arată că fiecare țară trebuie să își îmbunătățească propriul sistem SGR, pentru ca acesta să includă și aceste ambalaje speciale.
De asemenea, sunt luate în calcul și stimulente financiare, pentru cei ce aleg să folosească recipiente reutilizabile în locul celor de unică folosință.
„Ca măsură specifică de prevenire a generării de deșeuri de ambalaje, statele membre ar trebui să încurajeze în mod activ soluțiile de reutilizare și reumplere. Acestea ar trebui să sprijine instituirea unor sisteme de reutilizare și de reumplere și să monitorizeze funcționarea acestora și respectarea standardelor de igienă”, scrie în preambulul Regulamentului European.