„Ca urmare a instabilităţii atmosferice severe înregistrată în data de 3 mai 2019 în zonele arondate Unităţilor de combatere a căderilor de grindină (UCCG) Moldova 1 Iaşi şi Moldova 2 Vrancea, prin punctele de lansare din cadrul Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor (SNACP), s-au realizat activităţi de combatere a căderilor de grindină”, precizează MADR.
Astfel, la Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1 Iaşi au fost lansate 84 de rachete antigrindină (RAG), în intervalul orar 15:39 – 18:24, din Grupul de Combatere Cotnari, respectiv din punctele de lansare Valea Racului, Ruginoasa, Hodora, Coarnele Caprei şi Sarca. „În urma lansărilor au fost combătute două celule convective, din care o celulă convectivă a ajuns la parametrii de supercelulă”, spun reprezentanţii MADR.
De asemenea, au fost lansate rachete din Grupul de Combatere Huşi, prin trei puncte de lansare, Codăeşti, Soleşti şi Buneşti Avereşti, fiind combătută o celulă convectivă ce a ajuns la parametrii de supercelulă.
„Formaţiunile noroase convective s-au manifestat şi în zona de sud a Moldovei, astfel că, în intervalul 17:15-19:40 punctele de lansare: Varnia, Panciu, Boloteşti, Bizigheşti şi Poiana (din cadrul Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea) au utilizat alte 39 de rachete antigrindină RAG pentru combaterea căderilor de grindină de pe raza de protecţie a punctelor de lansare”, se arată în comunicat.
MADR precizează că, din informaţiile disponibile, nu au fost raportate căderi de grindina pe teritoriul protejat.
Aflat sâmbătă în vizită la Centrul Antigrindină din localitatea Dancu, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că vor fi înfiinţate în ţară 65 de noi puncte de lansare a rachetelor antigrindină, iar alte patru în judeţul Iaşi, urmând ca, în 2020, să fie protejate peste 2,5 milioane de hectare de teren.
Acesta a arătat că ministerul va continua investiţiile în lupta pentru combaterea grindinei şi va cumpăra cele două escadrile de avioane.
„Să nu vă aşteptaţi că vor fi avioane deosebite, că sunt extraordinare. Sunt avioane care pot să zboare şi le folosim ca vehicul pentru a duce această iodură de argint acolo unde specialiştii vor considera necesar ca punct de intervenţie. De asemenea, vom compensa şi vom completa aceste acţiuni cu generatoarele terestre, generatoare care vor fi la îndemâna fermierilor şi vor fi sub comanda tehnică a centrului naţional. Aici e vorba de o conduită unitară şi de o acţiune de specialitate ce trebuie ţinută în mână pentru că acest sistem integrat, acest sistem realizat în România, este un sistem care face parte din strategia ţării. Este un sistem strategic de o importanţă deosebită pe care trebuie să ne bizuim întrucât el protejează nu numai terenurile agricole, nu numai suprafeţele acestea cultivate cu diferite culturi. Indiferent dacă vorbim de plantaţii viticole sau pomicole, ele sunt sisteme care prin specificitatea lor apără şi localităţi. Se ştie că grindina face ravagii nu numai la culturi”, a precizat Daea.
Întrebat ce suprafaţă de teren este protejată, ministrul Agriculturii a spus că, în prezent, aceasta este de aproximativ un milion de hectare, urmând a se dubla în 2020.
În ceea ce priveşte tornada care s-a produs în data de 30 aprilie, Petre Daea preciza pentru AGERPRES că, deşi sistemul antigrindină a funcţionat la acea dată – fiind lansate 16 rachete la nivel naţional, fenomenul meteo extrem s-a produs la o înălţime mult mai mare decât ar fi putut acţiona rachetele antigrindină.
Din caza acestui fenomen, aproximativ 50 de hectare dintr-o plantaţie viticolă din zona Urlaţi, judeţul Prahova, a fost distrusă, iar producţia acestui an a fost compromisă.