În prezent, pacientul român nu mai beneficiază de statutul de asigurat decât pe hârtie. În realitate, plătim de cele mai multe ori între 60 şi 100% din contravaloarea serviciilor de sănătate.
„Bugetul construit şi nerectificat a lăsat fără finanţare sănătatea în trimestrul IV. Mai exact, lunile noiembrie şi decembrie. Tocmai de aceea, furnizorii de servicii şi produse medicale nu mai au alte opţiuni decât să ofere servicii contracost. Biletele de trimitere, reţetele compensate şi gratuite vor fi inutile, pentru că nu vor mai putea fi onorate”, a arătat Cristian Hotoboc, preşedinte APSR, în cadrul unei conferinţe.
Laboratorul şi radiologia au fost întotdeauna sectoarele cele mai vitregite. Şi asta pentru că au fost obligate să lucreze la tarife impuse de stat, mult sub costurile reale.
Motivele blocajului din sistem sunt aceleaşi de ani de zile: subfinanţarea şi proasta gestiune a banilor şi aşa puţini.
„S-a mers pe ideea cu plafonare. Dar la noi s-a pus plafon pe tot. În schimb, s-au utilizat bani pentru investigaţii care nu au fost chiar aşa utile. Iar cele absolute necesare, pentru bolile grave, pentru bolile pentru care timpul e important iar precizarea diagnosticului trebuie făcută cât mai repede, nu s-a ţinut cont de această repartizare”, a subliniat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor.
Probleme au şi companiile care livrează spitalelor produse medicale. În ultimii ani, acestea au funcţionat ca bănci pentru sistemul sanitar. Practic acestea încasează banii cu întârzieri de peste un an şi nici atunci facturile nu sunt achitate integral.