Site-ul Bucurestiulumilit.ro, dispărut. La ultima numărătoare, erau nu mai puțin de 26.646 de sesizări făcute de bucureșteni. Situația a fost sesizată și făcută publică chiar de un fost coleg de breaslă al primarului Capitalei, fostul USR-ist Alex Tocilescu.
”Un moment fain din campania lui Nicușor Dan a fost ăla în care ne-a rugat să punem pe harta de pe Bucureștiumilit.ro problemele Bucureștiului, ca să știe și el care-i treaba cu orașul din punctul de vedere al cetățenilor. Io am pus vreo 7, așa, la prima mână (în total în două săptămâni s-au adunat vreo 26.646 de probleme pe care Nicușor le-a printat și i le-a dus lui Firea, mă rog, niște PR acolo nu strică niciodată), și azi m-am gândit că oare ce s-a întâmplat cu ele și am intrat pe site să văd dacă s-a apucat să le rezolve, dacă a mai zis ceva despre asta, dacă a făcut vreun status, o promisiune, ceva.
Doar că site-ul nu mai există. Io bou, cumva.”, spune Alex Tocilescu, pe contul de Facebook.
De altfel, Gabriela Firea a venit cu un atac dur la actualul primar al Capitalei. Social-democrata îl acuză pe Nicușor Dan că de la începutul mandatului, acesta nu a realizat nimic din ceea ce le-a promis bucureștenilor și mai mult decât atât i-a confiscat munca ei din mandatul anterior.
”Apa calda? Salariu de 1400 de euro pentru bucuresteni? Metrou usor? Nimic, nimic din toate astea! Au fost gogosi de campanie! “Declaratii politice”, cum ar zice nașul lor, Orban. Cand totul a fost facut din interes meschin, razbunare politica si muuulte, multe interese oculte, care vor iesi in curand la iveala, si NIMIC din dorinta de a rezolva problemele OAMENILOR, asta se intampla!
Cu plăcere, domnule Dan! Cu plăcere, domnule Orban! Iar ati confiscat munca mea si a echipei mele. Aveti obrazul gros! V-ati lăudat astazi cu semnarea a 3 dintre contractele de finanțare pentru proiectele STOP COVID realizate de Spitalele Burghele, Colentina si Babes, aflate în subordinea PMB (Spitalul Carol Davila a semnat deja contractul de finantare). Aceste proiecte au fost elaborate de “fosta administratie Firea”, așa cum vă place sa spuneti…”, spunea Gabriela Firea pe contul său de Facebook.
De altfel, site-ul bucureştiulumilit.ro a fost doar una dintre uneltele pentru campania de imagine a lui Nicușor Dan. Acest proiect fusese lansat la începutul lunii septembrie, cu doar 3 săptâmâni înainte alegerilor pentru fotoliul de la Primăria Generală a Capitalei, în cadrul căruia erau semnalate problemele bucureştenilor. Totul se întâmpla pe o hartă virtuală, unde era menţionat locul şi problema în cauză.
Dan îi îndemna pe bucureşteni să semnaleze problemele cu care se confruntă, promiţând cu neruşinare că intenţionează să le rezolve dacă va câştiga alegerile.
„Nu este zi în Bucureşti în care să nu crape ceva. Şi pentru că primarul în funcţie şi administraţia în funcţie prezintă bucureştenilor pe banii noştri, zeci de milioane, o realitate contrafăcută, am decis să lansăm un site care se numeşte bucureştiumilit.ro, în care invităm bucureştenii să spună ei înşişi cum văd oraşul, să semnaleze toate problemele pe care le văd: şi probleme punctuale, şi probleme de structură. Rezultatul va fi că, în momentul în care vom merge la primărie, vom face un dosar cu acele probleme punctuale, pe care le vom rezolva. Vrem să dăm, în această campanie electorală, o imagine reală a Bucureştiului, aşa cum îl văd cetăţenii”, spunea atunci Nicuşor Dan.
Mai mult decât atât, cu câteva zile înainte de alegerile locale, pe atunci candidat al Dreptei Unite, Dan a făcut mare tam-tam pe acest subiect în faţa Primăriei Capitalei, condusă la momentul acela de Gabriela Firea. Acesta a venit cu dosarele cu problemele sesizate de bucureșteni pe site-ul București umilit. Pe atunci era un număr de peste 26.000 de sesizări adunate în mai multe cutii. De asemenea, Dan a criticat şi aglomeraţiile care erau la registratură şi se lăuda că are specialişti mul mai competenţi decât cei ai social-democratei.
”Apropo de registratură, am trecut pe acolo și, parcă auzeam de la Primăria Capitalei că s-a digitalizat totul. E o coadă de mai mult de 10 persoane în momentul ăsta, care iese până în stradă.
De 15 ani mă ocup de problemele bucureștenilor și știam că orașul ăsta are probleme mari, dar nu mă așteptam ca în două săptămâni să fie așa de multe. Pentru că e o diferență mare între ce este în București, problemele cu care oamenii se confruntă și o realitate vândută pe banii noștri, pe zeci de milioane pe publicitate, despre cum își închipuie primarul nostru din Voluntari că este viața bucureștenilor”, remarca el.
Alex Tocilescu este scriitor şi a fost membru al Uniunii Salvaţi România. Acesta şi a dat demisia din USR, în urma unui conflict cu anumiţi colegi de partid, pentru că ar fi fost acuzat că „e infiltrat în PSD”. Este una dintre vocile puternice din mediul online şi are nu mai puţin de 30.000 de urmăritori pe contul de Facebook, mulţi dintre aceştia fiind chiar susţinători înrăiţi ai lui Nicuşor Dan.
Acesta s-a născut pe 25 noiembrie 1977, iar în 2005 la editura românească Polirom cu volumul de povestiri Eu et al. În 2009 se stabilește în New York (Statele Unite ale Americii), iar un an mai târziu se întoarce în România pentru a se dedica unei cariere muzicale. Împreună cu scriitorul Luca Dinulescu, prieten din copilărie, Tocilescu înființează în primăvara lui 2010 formația de muzică rock Aeroport. Tot în 2010 începe să publice articole pentru cotidianul România liberă. În 2018 s-a hotărât să intre în politică din dorinţa de a schimba ceva, dar şi pentru a „critica din interior” problemele şi s-a alăturat formaţiunii politice USR. Parcursul lui în lumea politică nu a durat mult, iar un an mai târziu a demisionat din funcţie.
Citeşte şi: Vlad Voiculescu, scandal cu Nicuşor Dan. Acuze grave la adresa PNL