Lumea întreagă este cu ochii pe Ucraina, după ce regiunea sa autonomă, Crimeea, a anunţat că va organiza la mijlocul lunii marie un referendum privind trecerea ei în Federaţia Rusă.
Citeşte şi UCRAINA: Kievul lansează procedura de DIZOLVARE a Parlamentului din Crimeea
Ziua de joi a fost o zi foarte tensionată cu privire la situaţia din Crimeea. Problema care se dezbate pe plan internaţional, în marile cancelarii ale lumii, suscită interes şi în rândul cetăţenilor de rând, fie din ţară, fie de pe alte meleaguri, care au ţinut să îşi exprime, la rândul lor, părerile personale cu privire la această situaţie.
Iată care sunt părerile lor, publicate de bbc.com:
– Marat Bishekek, din Kîrgîstan: Noii politicieni de la Kiev au ajuns la putere folosindu-se de partidul de dreapta, Svoboda, fără să fi organizat alegeri şi fără să fi organizat vreun referendum, iar UE a spus că totul a fost legal. De ce Uniunea Europeană consideră atunci ca fiind ilegal referendumul pe care populaţia locală din Crimeea vrea să îl organizeze.
– Robert Jenkins, din Germania: Dacă votul (preconizatul referendum, n.r.) celor din Crimeea este legal, este un lucru discutabil. Dar oamenilor ar trebui să li se dea şi o terţă opţiune (în afară de cele de a rămâne în Ucraina sau de a face parte din Federaţia Rusă, n.r.), aceea de a deveni stat independent.
– Dzoni, Kragujevac, din Serbia: Hei, BBC, tu vorbeşti despre Dreptul Internaţional, când ţara ta (Marea Britanie, n.r.), împreună cu SUA au bombardat ţara mea? (aluzie la bombardamentele NATO, din timpul războiului din Kosovo, n.r.)? Aţi pomenit ceva despre suveranitate când Kosovo făcea parte din Serbia de 800 de ani? Aţi vorbit voi vreodată despre ce s-a întâmplat când NATO a venit în Kosovo? Câţi sârbi au fost ucişi atunci? Dar aşa cum se întâmplă de obicei cu UE şi SUA, există standarde duble peste tot.
– Irfan Ymeri, din Finlanda: Sunt dezgustat de Uniunea Europeană. UE şi-a arătat cu adevărat faţa ei antidemocratică! Ei (responsabilii UE, n.r.) au decis să semneze un acord de cooperare cu nişte lideri ai Ucrainei care nu au fost aleşi în mod democratic! Acest lucru înseamnă, efectiv, că poporul ucrainean nu are niciun cuvânt de spus! Ruşine, vouă!…
– John Doyle, din Elveţia: Oare şi accesul în Kaliningrad va fi pus pe lista viitoarelor sancţiuni?
– Vladimir, din Canada: Noii politicieni au ajuns la putere după ce Parlamentul legitim a votat în favoarea unei noi conduceri. Ucraina are, încă, un Guvern legitim. Cât despre referendumul din Crimeea, acesta este ilegal pentru că încalcă Constituţia Ucrainei, iar Crimeea face încă parte din Ucraina.
– Oleg Krapunov, din Ucraina: De ce încearcă Occidentul şi SUA să izoleze Rusia? Oare acestea nu văd că în spatele oricărui politician se află milioane de vieţi nevinovate? De ce nu arată presa şi alte oraşe şi regiuni din Ucraina , în afară de Crimeea, care au protestat faţă de „Maidan” şi de preluarea barbară a puterii? De ce nu anchetează UE ceea ce s-a întâmplat la Kiev? Ţara este divizată! Nu sunt pentru Ianukovici. Totuși, aceste persoane nu sunt diferite cu excepția faptului că ele sunt pro-Occident.
– Michael McFaul, profesor la Universitatea Stanford: Dacă Guvernul rus susține organizarea unui referendum în Crimeea, va permite sau va spijini voturi similare în republicile din Federația Rusă?