Trupele loiale preşedintelui sirian Bashar al-Assad bombardează de mai bine de o săptămână oraşul Homs, în încercarea de a recâştiga o parte din teritoriul oraşului pierdut în favoarea contestatarilor regimului sirian, scrie USA Today. Condiţiile umanitare în acest oraş se înrăutăţesc pe zi ce trece, în timp ce se vorbeşte despre existenţa a sute de morţi în ultima săptămână – victime ale trupelor guvernamentale.
Comitetul de Coordonare Local – o grupare de activişti civili sirieni – vorbeşte despre un „asalt brutal” al forţelor de securitate asupra oraşului, produs marţi, citând surse de la faţa locului.
Responsabilul pentru Drepturile Omului din cadrul ONU, Navi Pillay, declara încă de luni că eşecul Consiliului de Securitate de a iniţia o acţiune de pace în Siria a provocat mai degrabă Guvernul de la Damasc să lanseze atacuri şi mai sângeroase asupra celor care îndrăznesc să conteste regimul lui Assad. Pillay a ţinut să precizeze în cadrul Adunării Generale a ONU că peste 5.400 de oameni au fost ucişi în aceste conflicte de la începutul lor paşnic, acum un an, iar numărul victimelor continuă să crescă de la o zi la alta.
Reprezentanta Drepturilor Omului a mai precizat că zeci de mii de oameni, inclusiv copii, au fost arestaţi, iar peste 18.000 sunt încă în spatele gratiilor fără niciun temei legal şi alte câteva mii sunt persoane date dispărute. În plus, 25.000 de sirieni s-au refugiat peste graniţă, iar 70.000, în interiorul ţării, în afara zonelor de conflict.
„Natura atacurilor perpetuate de către forţele militare şi de securitate asupra civililor, precum şi distrugerea pe scară largă a locuinţelor, spitalelor, şcolilor şi a altor obiective de infrastructură demonstrează aprobarea sau complicitatea autorităţilor siriene la cel mai mare nivel”, a mai spus Pillay.
Faţă de toate aceste evoluţii, Administraţia americană a precizat că susţine în continuare ideea şi eforturile Ligii Arabe privind un acord de pace în Siria, dar a afirmat că există în continuare multe obstacole pentru o asemenea misiune, care a fost nevoită să părăsească Siria după o scurtă perioadă de observare, când violenţele au reizbucnit cu o forţă şi mai mare.
SUA au mai precizat că o intervenţie militară externă în Siria nu este o soluţie la acest conflict, ci mai degrabă demersurile de pace ale Ligii Arabe. Pe aceeaşi idee merge şi Franţa, care a avertizat la rândul ei, marţi, că o intervenţie militară în Siria ar agrava situaţia.
„Credem că orice intervenţie cu caracter militar extern nu va face decât să agraveze situaţia, în lipsa unei decizii a Consiliului de Securitate ONU”, a afirmat ministrul francez de Externe, Alain Juppe, după cea mai recentă propunere a Ligii Arabe, aceea de a mobiliza, în Siria, o forţă de pace.
La rândul său, Liga Arabă a anunţat că va cere Consiliului de Securitate ONU să adopte o rezoluţie pentru crearea unei forţe de menţinere a păcii şi a precizat că le va cere membrilor săi să întrerupă relaţiile diplomatice cu Damascul. Liga Arabă va „deschide canale de comunicare cu opoziţia siriană şi îi va furniza toate formele de sprijin politic şi material”, se arată în comunicatului final al organizaţiei panarabe.