Situaţia epidemiologică în şcoli. Potrivit datelor făcute publice de Ministerul Educaţiei, 2038 de elevi au fost confirmaţi cu coronavirus și 1852 de angajați în învățământul preuniversitar au contractat, la rândul lor, virusul SARS-COV-2.
Ca urmare a cazurilor de coronavirus confirmate în şcoli, activitatea faţă în faţă a fost supendată în 1.899 de clase.
În perioada 1-10 martie, au fost confirmați cu Covid la nivel național 376 de preșcolari și elevi. De asemenea, în acest interval au primit rezultat pozitiv 545 de persoane angajate în sectorul Educației, iar 209 clase cu prezență fizică au fost suspendate.
Potrivit Ministerului Educaţiei, numărul total al angajaților din învăţământ vaccinați până la data de 10 martie 2021, ora 19.00 este de 123 059 (peste 35%).
Numărul angajaților din învățământ vaccinați în perioada 24 februarie – 10 martie 2021, ora 19.00, vaccinați în centre dedicate personalului din învățământ este de 63.769, față de programarea inițială de 60.000 de persoane.
Ministerul Educației a emis duminică o instrucțiune care a fost transmisă tuturor inspectoratelor școlare și tuturor școlilor, în care clarifică prevederile privind funcționarea claselor terminale în școlile din localităţile aflate în scenariul roșu, precum și pentru clarificarea posibilității prezenței fizice în cadrul tuturor claselor, în toate școlile, indiferent de scenariu, cu excepția carantinei.
Potrivit documentului, unitățile de învățământ au obligația asigurării accesului la educație pentru toți preșcolarii sau elevii în unitățile de învățământ preuniversitar cu respectarea tuturor normelor de protecție, conform scenariilor aplicabile fiecărei școli.
În cazul funcționării unității de învățământ în scenariul roșu, pentru elevii claselor 8, 12 și 13, precum și pentru elevii din clasele terminale din învățământul profesional și postliceal activitățile didactice se vor realiza cu prezența fizică a maxim 15 elevi pe clasă pentru gimnaziu sau clasa a 8-a și maxim 17 elevi pe clasă pentru clasele terminale din învățământul liceal, profesional și postliceal.
Actele normative nu impun restricții numerice pentru învățământul preșcolar și învățământul primar organizat în școli care funcționează în scenariul roșu.
Pentru elevii claselor a 8-a, a 12-a și a 13-a, precum și pentru elevii din clasele terminale din învățământul profesional și postliceal care nu participă fizic la cursuri, indiferent de motiv, unitatea de învățământ este obligată să asigure organizarea activităților de predare / învățare / evaluare online, iar elevii să participe la acestea. Conducerile unităților de învățământ vor identifica adaptat fiecărei situații soluții adecvate pentru asigurarea procesului educațional online.
Prezența fizică în scopul participării la orele remediale este permisă în toate unitățile de învățământ care organizează cel puțin o grupă de învățământ remedial, pentru toți elevii care solicită acest lucru prin înscrierea în programul de ore remediale (din toate clasele și din toate școlile, indiferent de scenariul în care funcționează, cu excepția celor din localitățile carantinate).