„Situaţia epidemiologică din UE este caracterizată în prezent de o creştere rapidă şi semnificativă a numărului de cazuri şi de o rată a mortalităţii scăzută, dar în creştere lentă. Cazurile, spitalizările şi decesele sunt aşteptate să crească în următoarele două săptămâni„, rezumă Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), agenţia UE cu sediul la Stockholm, în ultima sa evaluare a riscurilor.
Dintre cele 27 de state membre, Belgia, Polonia, Ţările de Jos, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Grecia, Ungaria şi Slovenia se află într-o situaţie ”foarte îngrijorătoare”.
Ţările în situaţie „îngrijorătoare” sunt Austria, Danemarca, Finlanda, Germania, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, România şi Slovacia.
Trei ţări se află în categoria „îngrijorare moderată” (Franţa, Portugalia, Cipru), în timp ce patru ţări se află în categoria „îngrijorare scăzută” (Italia, Spania, Suedia şi Malta).
Metoda utilizată de ECDC pentru categoriile de îngrijorare include nu numai valorile absolute (numărul de cazuri, spitalizări şi decese), ci şi evoluţia recentă a acestora.
Potrivit ultimelor sale proiecţii, se aşteaptă ca numărul de cazuri şi decese să crească cu aproximativ 50% în următoarele două săptămâni, ajungând la o rată săptămânală de 300 de cazuri noi şi 2,7 decese la 100.000 de locuitori.
Pentru celelalte trei ţări din afara UE monitorizate de agenţie (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein), situaţia este considerată „îngrijorătoare”.