Cu toate că a fost mânată de bune intenții, o femeie de 70 de ani din județul Brăila s-a ales cu o amendă de 2000 de lei. Aceasta a dat ulterior în judecată Inspectoratul Județean de Poliție care a amendat-o. Totul s-a tras de la de la faptul că bătrâna a găsit pe stradă 5 pui de pisică, motiv pentru care femeia a sunat la 112 pentru a cere ajutor pentru aceștia. În loc să fie ajutată, femeia a primit și o amendă de 2000 de lei. Aceasta a dat în judeată Inspectoratul Județean de Poliție, în speranța că amenda va fi anulată.
Citește și: Cu cât a fost amendată o femeie care și-a abandonat câinele bolnav într-un șanț
Polițiștii au amendat-o pe motiv că a apelat serviciul de urgență în mod nejustificat. În cadrul procesului femeia a explicat că a găsit puii de pisică abandonați și din moment ce nu știa cum să procedeze, a preferat să apeleze la autorități. IPJ Brăila a cerut menținerea sancțiunii arătând că „procesul-verbal a fost emis ca urmare a faptului că a apelat (n.r. femeia) nejustificat la 112”.
„Procesul-verbal a fost întocmit conform dispoziţiilor art. 16 şi art. 17 din O.G. nr. 2/2001, iar sub aspectul temeiniciei fapta a fost descrisă în amănunt”, se arată în întâmpinarea depusă la dosar de IPJ Brăila.
Judecătoria Brăila a arătat că „motivul pentru care petenta a apelat la numărul unic de urgenţă nu se circumscrie unui motiv justificat”.
„Acest număr unic trebuie să fie utilizat doar în măsura în care există un risc direct pentru viaţa, integritatea ori proprietatea petentei. În cauză, așa cum reiese și din înregistrările video, nu se poate reţine că a existat un asemenea risc, astfel încât să justifice apelarea numărului de urgenţă.Mai mult, instanţa precizează că existau alte mijloace prin care petenta putea să aducă la cunoştinţă autorităților faptul că existau pui de pisică la gunoi (prin prezentarea la prima secție de poliţie). Prin urmare, instanţa apreciază că petenta a sunat la 112 fără a avea vreun motiv justificat”, se arată în sentința Judecătoriei Brăila
În cele din urmă, judecătorul a hotărât că amenda de 2.000 nu este justificată și a sublinat că un avertisment ar fi fost suficient în această situație. De asemenea, instanța a mai accentuat faptul că sancțiunile au menirea de a preveni săvârșirea faptelor ilicite și de educare a persoanelor vinovate, deci nu ar trebui să constituie mmijloace de răzbunare a societății. Așadar, instanța a fost de părere că această situație ar fi putut fi rezolvată prin aplicarea unei măsuri de atenționare și că aplicarea amenzii contravanționale nu a fost necesară.
„Având în vedere vârsta petentei, respectiv aproximativ 70 de ani, instanţa apreciază că este suficientă aplicarea unui avertisment coroborat cu faptul că petenta a trecut printr-un proces, pentru a-și corija conduita”, se mai arată în sentința Judecătoriei Brăila, care nu este definitivă.
Alte articole: Ce amendă a primit un român care și-a aruncat salteaua în fața blocului