În București, există o alertă după descoperirea unei lebede moarte în Parcul IOR. Experții iau în considerare posibilitatea unei epidemii de gripă aviară și oferă mai multe recomandări locuitorilor orașului. Lebăda decedată a fost recuperată ieri seară de către reprezentanții Fundației „Visul Luanei” din Parcul IOR.
Pasărea a fost transferată la Direcția Sanitară Veterinară București, unde se va efectua o investigație pentru a determina cauza exactă a decesului. Se presupune că decesul ar fi fost cauzat de gripa aviară, însă acest lucru nu a fost încă confirmat.
„Deși nu este confirmat oficial, din păcate, se suspectează prezența gripei aviare în parcurile din București și împrejurimi”, au transmis reprezentanții Fundației „Visul Luanei”.
Specialiștii îi încurajează pe oameni să nu hrănească păsările sălbatice, având mai multe recomandări pentru următoarea perioadă:
„NU hrăniți păsările sălbatice, în special cele de apă, pentru că se aglomerează și astfel riscul de contaminare între ele se mărește;
În cazul în care se identifică păsări (în special de apă) cu semne de boală (apatie, semne respiratorii, semne neurologice, aripi și gât lăsat) vă recomandăm să NU vă apropiați de acestea și să ne contactați. În funcție de capacitatea noastră, vom face tot posibilul să intervenim în teren pentru a limita contactul oamenilor cu păsările potențial infectate;
Dacă sunt observate cadavre de păsări, vă recomandăm să sesizați prezența acestora autorităților sau administrației parcului, fără să le atingeți/mutați. Cadavrele trebuie îndepărtate corespunzător în condiții de siguranță cât mai repede pentru a nu contamina mai mult.
NU aduceți nicio pasăre la Centrul nostru fără a telefona în prealabil și pentru a primi instrucțiuni specifice fiecărui caz din partea echipei noastre. Centrul îngrijește în momentul de față mai multe păsări și dorim să le protejăm de o eventuală patologie infecțioasă.
În cazul gripei aviare, virulența este mare și poate fi transmisă atât prin contact direct, cât și indirect cu obiecte contaminate cu fecale sau cu secreții respiratorii. Rezistența în mediu este mare și poate fi preluată și transmisă la alte păsări prin încălțăminte și/sau haine.
Dacă aveți păsări acasă și ați intrat în contact cu păsări sălbatice, vă recomandăm să vă decontaminați, spălați hainele și încaltamintea înainte de a intra în contact cu cele de acasă”, au scris reprezentanții Fundației „Visul Luanei”, pe Facebook.