„Din păcate sunt poluări care apar cam în fiecare lună, poluări accidentale care durează o zi-două, din cauza nefuncţionării staţiei de epurare pasivă a apei de mina. Reprezintă o problemă reală în ceea ce priveşte ecosistemul Oltului şi o problemă este legată de legislaţie”, a declarat Szep Robert, comisar șef adj. al Gărzii Naționale de Mediu.
Terenul pe care se află staţia de epurare a fost vândut, iar noul proprietar nu s-a îngrijit ca instalaţia să fie întreţinută corespunzător. Astfel, oamenii spun că cel mai probabil conducta a fost vândută la fier vechi şi apele de mină cu oxizi de mangan, cupru şi fier se revarsă necontrolat.
„Astăzi activează două legi care au prevederi diferite. Legea minelor care spune că obiectivul trebuie ecologizat, închis şi legea insolvenţie care lucrează în favoarea creditorului. Cred că trebuie armonizate cele două legi, cu prioritate pe legea minelor, încât creditorii să poată să acţioneze după ce lucrurile sunt reabilitate ecologic şi după ce situaţia unei mine a fost finalizată”, a explicat Purcaru Stamin Ion, director general ConversMin.
Sitaţia este alarmantă şi specialiştii înceracă să găsească soluţii pentru stoparea fenomenului şi reducerea riscului asupra ecosistemului.
VEZI ŞI Localităţi din Mehedinţi, POLUATE cu cenuşă provenită de la Termocentrala Romag-Termo a RAAN