Situaţie alarmantă la Maternitatea din Arad. Clădirea a fost expertizată cu risc seismic de gradul patru

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Arad consideră că nu mai este timp de pierdut în cazul Matenităţii din Arad, a cărei clădire a fost expertizată cu risc seismic de gradul 4 şi este improprie desfăşurării actului medical.
Filip Stan
01 mart. 2016, 15:17
Situaţie alarmantă la Maternitatea din Arad. Clădirea a fost expertizată cu risc seismic de gradul patru

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, Constantin Cătană, a declarat, marţi, că solicită găsirea unor soluţii rapide pentru a evita disfuncţionalităţile în asigurarea asistenţei medicale, în condiţiile în care multe imobile din structura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad sunt retrocedate şi nu mai îndeplinesc condiţiile de autorizare, iar în cazul Secţiei Obstretică-Ginecologie aşteptă soluţii concrete, scrie Mediafax.

Consiliul Judeţean Arad, care administrează Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, nu a depus încă la DSP proiectul privind transferarea Maternităţii într-o clădire care fusese proiectată pentru Secţia TBC.

„În prezent, Consiliul Judeţean Arad discută cu firmele de proiectare pentru a reuşi să obţină rapid un proiect fezabil. Rugămintea noastră şi doleanţele noastre sunt ca acest lucru să se facă foarte rapid, pentru că nu mai este timp de pierdut şi nu mai putem face experimente şi aştepta trecerea unor campanii electorale, fiindcă cetăţenii Aradului merită un act medical de calitate”, a spus Cătană.

Conducerea Consiliului Judeţean Arad, care administrează Secţia de Neonatologie ce aparţine de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, a atras atenţia asupra faptului că Maternitatea trebuie mutată, deoarece riscă să se prăbuşească în orice moment, nu are autorizaţie de funcţionare de la pompieri, iar din mai nu va mai avea nici ascensor, pentru că actualul sistem nu va mai fi autorizat.

Potrivit preşedintelui interimar al Consiliului Judeţean Arad, Adrian Ţolea, imobilele în care funcţionează secţiile de Obstretică-Ginecologie şi Neonatologie sunt într-o stare precară. În plus, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Arad a constatat, în februarie, că nu sunt asigurate condiţiile de acces şi circulaţia autospecialelor pentru intervenţie.

„În luna mai a acestui an expită autorizaţia ISCIR pentru ascensor, nu se va mai primi o altă autorizaţie. Două dintre cele trei clădiri sunt revendicate, din toamnă urmând să se plătească chirie. Una din cele două clădiri retrocedate este expertizată cu risc seismic de gradul patru. La etajul I, la vestiare, personalul medical nu are curaj să umble prin mijlocul încăperii pentru că trepidează. Accesul pe anumite porţiuni ale balcoanelor, coridoare exterioare, este interzis de specialişti, deşi accesul în anumite saloane se poate face doar prin aceste balcoane, catalogate cu risc de prăbuşire. În luna mai expiră avizul de funcţionare emis de Direcţia de Sănătate Publică”, declara Ţolea.

Acesta a făcut referire şi la un incident care a avut loc în 29 ianuarie, când o bucată mare de tencuială a căzut într-o zonă în care trec pacienţi şi medici, iar în acel moment autorităţile arădene au decis că Maternitatea trebuie mutată.

Varianta autorităţilor este transferarea Maternităţii într-o clădire nouă destinată Secţiei TBC, care nu fost încă inaugurată.

„Este o soluţie necesară, din cauza condiţiilor existente la Maternitate, actualul sediu fiind impropriu pentru desfăşurarea activităţii medicale de obstretică şi ginecologie. Avem două variante: sau mutăm Maternitatea sau o închidem. Dacă o închidem, ar fi o premieră negativă în România. Iar dacă o mutăm, singura variantă viabilă este noua clădire din cartierul Grădişte, neutilizată în acest moment, care iniţial a fost destinată pentru secţia TBC”, a afirmat Adrian Ţolea.

Potrivit acestuia, şi situaţia secţiei TBC a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad – care are ca sediu o clădire retrocedată pentru care se plăteşte o chirie lunară de 3.000 euro – este grea, însă la Maternitate situaţia este critică.

„Suntem îngrijoraţi de această situaţie. Nu vrem să se întâmple o tragedie, aşa cum s-a întâmplat acum câţiva ani la Maternitatea Giuleşti sau să ne confruntăm cu o situaţie similară celei de acum, de la Maternitatea Piteşti”, a mai spus Adrian Ţolea.

La rândul său, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, Mirandolina Prişcă, a declarat că la Maternitate au existat perioade în care au căzut părţi din tavan în saloane. „Oricând se puteau întâmpla accidente grave care să se lase chiar cu decesul personalului sau al pacienţilor. S-a constituit o comisie din care au făcut parte şi reprezentanţi ai Autorităţii în Construcţii, care ne-au spus că pericolul este permanent, deci în orice clipă se poate întâmpla orice”, a spus Prişcă.

Citeşte şi Toate blocurile din centrul Capitalei trebuie reexpertizate tehnic în REGIM DE URGENŢĂ

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Activiștii obțin suspendarea ordinului de împușcare a ursului agresor din Trento
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!