Unul din 15 copii din România e obez. Sărăcia ne „salvează”, mulți copii, aceștia fiind prea săraci pentru a avea mai mult de o singură masă pe zi și, astfel, se mențin la o greutate apropiată de normal. Ne așteptăm la o creștere exponențială a cazurilor de obezitate infantilă în perioada următoare”, explică de prof. univ. dr. Maria Puiu.
Practic, într-o clasă de elevi, doi sunt obezi. Adică au un indice al masei corporale peste 30. Obezitatea, arată specialistul, nu însemană doar niște kilograme în plus. „Obezitatea frânge aripi”, spune prof.univ.dr. Maria Puiu, potrivit evz.ro.
Copiii obezi dezvoltă toate bolile bătrâneții, deși se află abia la începutul vieții lor. Primele care se manifestă sunt bizlipidemiile, arată medicul. Adică boli cauzate de dezechilibrul lipidelor în organism. Mai concret, ateroscleroză pe vasele de sânge. Implicit, inima e suprasolicitată, pentru că sângele nu mai circulă normal prin vase, organul fiind supus unui efort suplimentar, iar de aici, ca întrun joc domino, apar alte boli.
Urmează diabetul. Majoritatea copiilor cu gradele 1 și 2 de obezitate au glicemia crescută și colesterolul mărit. „Micuții au aceleași probleme de sănătate ca și persoanele în etate”, spune doctorul.
Nu în ultimul rând apar deformările coloanei vertebrale, piciorul plat, modificări ale mersului.
Și asta nu e nici pe departe tot. „Copiii obezi sunt extrem de vulnerabili psihologic, pentru că sunt excluși din colectivitate, ceilalți copii râd de ei, nu se joacă cu ei, îi evită, iar aceste situații generează o nouă serie de probleme”, mai spune specialistul.