Situaţie bizară privind angajările la DNA Ploieşti. Sunt șase posturi de procurori scoase la concurs, însă doar o singură persoană a intrat în competiție. DNA Ploiești este structura cu cele mai multe posturi libere din țară. Instituţia funcţionează cu un număr redus de anchetatori de la momentul scandalului în care au fost implicaţi Sebastian Ghiță şi Mircea Cosma împotriva lui Mircea Negulescu ”Portocală”, care s-a soldat cu excluderea din magistratură a magistratului și cu demisia procurorului șef, Lucian Onea, conform Ziare.com.
Angajările la DNA Ploieşti au început după ce secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a demarat concursurile pentru ocuparea posturilor vacante. Este vorba despre structurile DNA din București și din țară.
CSM pune la bătaie 42 de posturi de procurori anticorupție, funcții de execuție, iar cele mai multe dintre acestea sunt la Ploiești.
Potrivit anunțului publicat pe site-ul instituției sunt 17 posturi vacante la structura centrală a DNA, dintre care 8 posturi sunt în cadrul secțiilor care efectuează urmărirea penală, 7 posturi în cadrul Secției judiciare penale și alte 2 posturi în cadrul Serviciului care investighează cauze de corupție săvârșite de militari.
La structurile teritoriale din țară sunt 3 posturi de procurori vacante la Alba Iulia, 1 la Brașov, 2 la Cluj, 1 la Constanța, 1 la Craiova, 3 la Iași, 4 la Pitești, 6 la Ploiești, 1 post la Suceava și 3 posturi la Târgu Mureș.
Pentru a lucra în DNA este nevoie de cel puțin zece ani de experiență în funcția de procuror sau de judecător, iar candidatul nu trebuie să fi fost sancționat disciplinar.
Potrivit CSM s-au înscris 22 de procurori care își doresc să lucreze la DNA, cei mai mulți în București și Cluj. Pe cele șase locuri disponibile la DNA Ploiești concurează doar o singură persoană, Cristina Lefter, în prezent procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.
Miercuri, 8 septembrie, s-a încheiat evaluarea lucrărilor depuse de către candidați (cinci rechizitorii), iar în perioada 15-21 septembrie are loc proba interviului. Pe 21 septembrie sunt afișate rezultatele finale pentru cei 22 de procurori înscriși în concurs.
Structura Teritorială Ploiești a DNA a fost decapitată începând cu martie 2017, odată cu scandalul provocat de Sebastian Ghiță, dar și de familia fostului baron de Prahova, Mircea Cosma. Aceștia au adus acuzații grave la adresa procurorilor pe care i-au acuzat de abuzuri în timpul urmării penale și inclusiv de falsificare de probe.
Scandalul DNA Ploiești s-a finalizat cu excluderea din magistratură a procurorului Mircea Negulescu, demisia procurorului șef Lucian Onea într-o primă fază, pentru ca ulterior și restul procurorilor să se retragă la pensie sau la alte structuri de parchet.