Site-ul primăriei din Chişinău a postat un anunţ în acest sens, în care susţine că datoria uriaşă acumulată se datorează inflaţiei şi creşterii accelerate a preţului energiei.
„Situația financiară dificilă a Apă-Canal Chișinău se datorează faptului că tariful, care nici măcar nu acoperă costurile de exploatare și obligațiile operatorului, este unul dintre cele mai mici din țară. Din acest motiv, trebuie să fie luate măsuri, trebuie găsite soluții pentru a stopa declinul financiar al companiei”, se arată într-un mesaj de pe site-ul Primăriei Chișinău, potrivit Adevarul.
Comisia pentru Situații de Urgență a însărcinat conducerea întreprinderii să finalizeze și să înainteze Consiliului Municipal Chișinău un proiect de hotărâre privind aprobarea tarifelor pentru furnizarea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare, precum și de epurare a apelor uzate, care va fi supus spre examinare. membrilor consiliului orăşenesc.
Anterior, șefa Apă-Canal Chișinău, Irina Gutnik, spunea că din cauza situației financiare dificile a companiei, există un risc mare de oprire a furnizării de apă în capitală. Potrivit acesteia, dificultățile financiare la întreprindere au început în 2015, după ce „a fost nevoită să ia un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și de la Banca Europeană de Investiții în condiții imposibile”.
De luni, Moldova se confruntă cu un deficit de energie electrică după limitarea livrărilor sale din Ucraina și Moldavskaya GRES (Transnistria), care, la rândul său, se confruntă cu o penurie de aprovizionare cu gaze din Rusia. Autoritățile au îndemnat cetățenii să nu folosească lifturile și să reducă temperatura din birouri la 19 grade din cauza lipsei de gaz și electricitate. Recomandările includ, de asemenea, să se profite la maximum de lumina zilei și să se deconecteze aparatele electrocasnice.