În judeţul Botoşani sunt blocate trei drumuri naţionale şi nouă drumuri judeţene. 72 de şcoli sunt închise, iar 20 de localităţi din judeţ sunt afectate de viscol şi ninsori, potrivit Mediafax.
Zeci de maşini sunt în nămeţi încă de sâmbătă. Oamenii au ajuns la capătul răbdărilor. Revoltaţi, ei spun că utilajele au început să se mişte după ce Ministrul Adimistraţiei şi Internelor a venit in inspectie.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a participat, miercuri dimineaţă, la Prefectura Botoşani, la Comandamentul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, alături de şeful Jandarmeriei Române, colonelul Mircea Olaru, şeful Poliţiei Române, chestorul şef de poliţie Petre Tobă, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), generalul de brigadă Ioan Baş şi autorităţile judeţene şi locale.
Duşa a anunţat că miercuri dimineaţă a fost deblocat drumul între localităţile Păltiniş şi Horodiştea, unde oamenii erau izolaţi de la sfărşitul săptămânii trecute, iar acolo vor fi transportate produse de la rezerva de stat – 1.000 de pâini şi o tonă de alimente constând în ulei, făină, zahăr şi orez. Ajutoarele, provenite de la cantina municipiului Botoşani, vor fi trimise la persoanele aflate în dificultate, fiind transportate de 30 de jandarmi.
În judeţ au ajuns deja de la rezerva de stat 20 de tone de motorină şi alimente pentru localitatea Horodiştea, iar acestea sunt împărţite primarilor.
Ministrul a spus că situaţia din judeţul Botoşani este gravă, astfel că va rămâne acolo o perioadă mai lungă, iar în cursul acestei zile va merge cu un elicopter să survoleze zona de nord-est din judeţ, unde este cea mai critică situaţie.
Prima problemă găsită pe teren de ministru a fost lipsa utilajelor de deszăpezire. „Eu am apreciat că se fac eforturi pentru deschiderea drumului, dar se pare că România are nevoie de utilaje. Vor mai fi aduse şi alte utilaje la Botoşani. Mai vin două de la Ploieşti, două freze”, a spus ministrul Mircea Duşa.
Oficialul a cerut explicaţii autorităţilor care fac parte din comandamentul de urgenţă şi a verificat situaţia contractului încheiat cu firma de desăpezire. „Au trecut totuşi cinci zile de când au început ninsoarea şi viscolul. Nu cred că într-un stat este normal să nu ai acces spre toate localităţile. Mă refer în primul rând la drumurile naţionale şi judeţene. Prefecţii trebuie să îşi facă datoria, nu să danseze pe drumurile noastre pe la televizor sau să se ocupe de altceva„, a mai precizat Mircea Duşa.
Minsitrul de Interne spune că va hotârî dacă îl sancţionează sau nu pe prefect, după ce va analiza situaţia de pe teren. „Miercuri, după ce analizez în comandamantul judeţean şi verific exact situaţia din judeţul Botoşani, voi lua şi măsurile prevăzute de lege. Deocamdată, am venit aici pentru cetăţeni, nu pentru schimbarea prefectului„, a conchis ministrul.