Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, Horaţiu Suciu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că de peste un an de la clinică lipsesc medicamente uzuale, precum Amiodarone injectabil, medicament pe care SMURD îl mai avea, dar s-a terminat şi acolo, de o lună.
„Amiodarone este un aritmic foarte uzual, care nu ar trebui să fie scump, dar nu este în toată ţara de peste un an. Amiodarone, Cordarone – sunt numai tablete. Ni s-a spus că nu se mai importă, că nu are, nu ştiu, Unifarm. SMURD a mai avut până acum o lună, acum nu mai au nici ei. Scrie în protocolul de resuscitare să se utilizează. (…) Îţi intră bolnavul în fibrilaţie atrială, fibrilaţie ventriculară, imediat după operaţie şi am ajuns inclusiv să pisăm tabletele şi să le dăm pe sondă gastrică, că nu este formă injectabilă. E ca în Africa”, a spus Suciu, care a adăugat că secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat cunoaşte situaţia.
Medicul a spus, potrivit Mediafax, că Amiodarone este principalul medicament a cărui lipsă se simte în fiecare zi, dar mai poate da şi alte exemple, precum Simdax sau medicamente folosite pentru transplant şi nou-născuţi, folosite rar, doar în chirurgia cardiovasculară, care nu se importă.
„Ce să zic? Sunt mai multe, acum nu-mi vin toate în cap. Dar sunt medicamente care uneori lipsesc. Dar acesta, Amiodarone-ul, uite aici îmi stă pe creier în fiecare zi, au ajuns medicii să facă rost din Ungaria, vin cu el în buzunar, să aibă pentru pacienţi, normal. Şi chiar nu sunt scumpe. Dar probabil nu e voinţă politică”, a arătat Suciu.
În aceeaşi conferinţă de presă, noul manager al SCJU Târgu Mureş, Ovidiu Butuc, a anunţat că i s-a promis un milion de euro de la Ministerul Sănătăţii pentru Clinica de Chirurgie Cardiovasculară, pentru echipamente şi reparaţii capitale, mai ales că, potrivit lui Horaţiu Suciu, este nevoie de renovarea blocului operator, „care de 10 ani cade peste medici”.
Butuc a arătat că, în ce priveşte personalul, medicii şi asistentele sunt „la nivelul de subzistenţă”, însă tot spitalul este „descoperit” în ce priveşte personalul auxiliar – infirmieri şi brancardieri, motiv pentru care a făcut o adresă la Ministerul Sănătăţii şi a fost informat că urmează să fie implementată „o politică specială” legată de acest subiect, în scurt timp.