Managerul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, Lukács Antal, a anunţat că, în unitatea pe care o conduce, există zece paturi la ATI, iar în acest moment toate sunt ocupate.
De asemenea, mai există două paturi rezervate pacienţilor COVID-19 care necesită dializă, potrivit sursei citate.
La spitalul din Odorheiu Secuiesc există 208 paturi pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus şi se fac eforturi pentru mărirea capacităţii de internare. În acest scop, se efectuează lucrări la Centrul de Sănătate de la Cristuru Secuiesc, secţie exterioară a spitalului din Odorheiu Secuiesc, unde se vor suplimenta 45 de locuri care vor fi rezervate celor infectaţi.
În spitalul din Odorheiu Secuiesc sunt internaţi, în prezent, 139 de pacienţi bolnavi de COVID-19.
O altă problemă cu care se confruntă cadrele medicale din Odorhei o reprezintă stocurile de oxigen. În prezent, se fac demersuri pentru creşterea capacităţii de stocare a oxigenului, ţinând cont că vine iarna şi s-ar putea să existe probleme de aprovizionare. În plus, va creşte şi numărul paturilor care dispun de oxigen şi, prin urmare, şi consumul va fi mai mare.
„Urmează iarna, s-ar putea ca acele cisterne de transport să nu poată circula ca în timp de vară şi ne facem loc să stocăm nişte oxigen. Şi, în afară de asta, vom monta prize de oxigen la mai multe paturi. Avem o soluţie, am luat legătura cu firma, avem un rezervor de 6 mii de litri, acesta îl mutăm la Cristur iar la Odorhei aducem un rezervor de 11 mii de litri şi atunci vom avea capacitate de depozitare„, a spus Lukács Antal pentru Agerpres.
Citeşte şi Ce se întâmplă cu parada de 1 decembrie. Anunţul ministrului Apărării Naţionale
O situaţie similară se întâlneşte la Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc. Cele patru paturi din secţia ATI pentru bolnavii de coronavirus sunt ocupate, a precizat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al unităţii, Kiss Edit.
Potrivit sursei citate, spitalul are 78 de paturi cu reţea de oxigen pentru pacienţii COVID-19 cu forme medii şi grave, 30 de paturi pentru pacienţii cu forme uşoare şi alte 26 de paturi dotate cu reţea de oxigen, pentru cazurile suspecte de infectare.
Kiss Edit a mai menţionat că, la nevoie, mai multe paturi pot fi dotare cu aparate de oxigenare.
În prezent, la SJU Miercurea Ciuc sunt internaţi 62 de pacienţi cu COVID-19, patru sunt la ATI, iar în zona tampon se află şase persoane care prezintă suspiciune de infectare.
Șeful Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, a declarat, joi, într-o conferință de presă la sediul central al PSD, că autoritățile centrale trebuie să ia măsuri urgente pentru a stopa creșterea epidemiei, pentru că altfel sistemul sanitar intră în blocaj.
Moldovan a prezentat situația din mai multe județe unde nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă pentru pacienții cu Covid, dar care nu au nici Remdesivir pentru a trata bolnavii.
Radu Moldovan a spus că Bristrița-Năsăud a primit în total doar 300 de doze de Remdesivir pentru a trata 50 de pacienți din cei peste 1400 din județ. „Dacă nu se iau măsuri de urgență pentru a întrerupe transmiterea în masă a virusului, în maximum o săptămână nu mai avem unde primi bolnavii. Degeaba e obligația de a primi toți bolnavii, pentru că paturile de la UPU sunt arhipline de suspecți Covid, iar pacienții care vin pe cod roșu din accidente, cu infarct sau accident vascular nu au unde să fie tratați, pentru că paturile sunt ocupate de suspecții Covid. Se impune de urgență ca la nivelul conducerii țării, împreună cu specialiștii să se pună la masă pentru a găsi soluții ca să întrerupă creșterea. În maximum 10 zile, sistemul sanitar intră în blocaj și vom vedea și în România ce am văzut în alte țări”, a afirmat președintele Consiliului Județean Bistrița Năsăud.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, declara marți că România are stocuri de Remdesivir, unul dintre medicamentele folosite în tratarea cazurilor de COVID-19, şi că dozele sunt alocate în funcţie de numărul de pacienţi care au nevoie de terapie cu acest medicament. Tătaru recomanda managerilor spitalelor care tratează pacienţi cu COVID-19 să facă din timp solicitări şi să nu aştepte terminarea stocurilor, potrivit News.ro.
Situatia paturilor din secțiile ATI COVID și a stocurilor de Remdesivir din spitalele din 15 județe