UPDATE: O echipă din Ministerul Apărării Naționale condusă de colonel medic Alexandru Keresztes, comandantul Spitalului Militar de Urgență „Regina Maria” din Brașov, a preluat luni managementul medical și operațional al Spitalului Județean de Urgență Sf. Pantelimon Focșani, anunță MApN într-un comunicat de presă.
Din echipa care va conduce de acum Spitalul Județean din Focșani „mai fac parte și personal civil contractual Bianca Andoni – director medical, locotenent-colonelul Andrei Ciprian Vulpe – ofițer de logistică și locotenent-colonelul Adrian Ceaușu – ofițer de stat major”, se precizează în comunicatul MApN.
UPDATE: Managerul spune ca nu s-a ascuns si ca e hartuit
„Nu m-am ascuns absolut nicaieri. Eu joi, in momentul in care am fost declarat pozitiv, am sunat la DSP Vrancea si DSP a anuntat Ministerul. M-am prezentat imediat in sectia de Boli infectioase, in triaj. In urma acestui control, medicul sef al sectiei a constatat ca sunt un caz usor si mi-a spus ca pot sa ma tratez la un domiciliu ales si sa ma autoizolez.
In spital m-am infectat, sunt plecat de acasa de 3 saptamani, mi-am ales un domiciliu langa spital si stau zi si noapte in spital ca sa pot sa fac tot ce este posibil si sa combat aceasta pandemie. M-a sunat prefectul si mi-a spus ca trebuie sa ma mut urgent in sectia de Boli Infectioase ca altfel ma va muta cu forta.
Eu am notificat inca de vineri ca ma mut in domiciliul ales si ma autoizolez(…). Am notificat scris si DSP Vrancea, am toate documentele. Azi m-am trezit cu telefon de la prefect in care sa-mi spuna ca obligatoriu trebuie sa ma mut in sectia de Boli Infectioase, altfel vine si ma muta cu forta.
Politia este la usa aici unde sunt si asteapta sa vina salvarea, sa ma echipeze si sa ma duca la Boli Infectioase. Foarte multi colegi stau acasa in autoizolare si se trateaza. Nu inteleg acest tratament inuman asupra mea”, a reclamat Mandrila, adaugand ca acest tratament reprezinta „harturire pe fata”.
Deoarece directorul cu COVID-19 a fost cazat alaturi de cadre medicale, acestea trebuie sa fie testate, au anuntat reprezentantii Prefecturii Vrancea.
„Pensiunea este pentru cadrele medicale. Directorul s-a cazat acolo, el a spus ca are intrare separata si sta acolo. El sta acolo de vreo doua saptamani. Initial a spus ca vrea sa se izoleze. Pensiunea este inchiriata de Primarie pentru medicii care nu vor sa-si expuna familia. El a dat o declaratie ca avea intrare separata. Eu stiu ca acolo sunt medici. Acum cadrele medicale trebuie testate si introduse in izolare”, a explicat, reprezentantul Prefecturii Vrancea, Adrian Cretu.
UPDATE Ora 14.30: Managerul Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) „Sf. Pantelimon” Focşani, Constantin Mândrilă, confirmat pozitiv la COVID-19 şi aflat în izolare, a fost transferat, duminică, la secţia de Boli Infecţioase, la cererea prefectului judeţului Vrancea, potrivit reprezentanţilor instituţiei. „Managerul SJU Focşani a fost luat de la domiciliul ales, acolo unde se afla în izolare ca urmare a confirmării infecţiei cu COVID-19 şi transferat la spital. Transferul s-a făcut la solicitarea prefectului judeţului Vrancea, Gheorghiţă Berbece, de a se interna în spital, aşa cum prevăd protocoalele medicale”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Adrian Creţu.
UPDATE Ora 14.15: „Nu m-am ascuns absolut nicăieri, eu joi, în momentul în care am fost declarat pozitiv prin buletinul medical de la Cantacuzino, imediat am sunat la DSP Vrancea, DSP Vrancea a anunţat Ministerul, m-am prezentat imediat în Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean, în triaj, unde mi s-au luat analizele şi mi s-a făcut controlul. În urma acestui control, medicul şef al secţiei de boli infecţioase a constatat că sunt un caz uşor Covid – 19, spunându-mi că pot să mă tratez la un domiciliu ales şi să mă autoizolez. Sunt ţinta unor atacuri de mai mult timp, permanent am fost atacat în această perioadă de echipa liberală, spunând că nu fac treabă şi aşa mai departe. Eu am inclusiv stocurile de materiale pe care le las în urma mea pentru cel puţin o lună de zile pentru combaterea Covid în spital, inclusiv echipamente medicale, absolut tot. (…) Medicul mi-a recomandat obligatoriu să am odihnă fizică şi psihică, numai odihnă nu se numeşte asta, este hărţuire pe faţă”, a declarat managerul spitalul Focşani duminică, la Antena 3, potrivit Agerpres.
Ştirea iniţială
„La Focșani, avem mai multe focare mici care tind să conflueze. E vorba de o transmitere comunitară extinsă, un nucleu de la Spitalul Militar, în care 35 de cadre medicale sunt afectate, am avut la Jandarmerie, la ISU personal afectat și la Spitalul Județean. La Spitalul Județean avem inclusiv managerul depistat pozitiv, care acum nu e de găsit. Mâine voi merge la Focșani, voi evalua situația și voi lua deciziile în consecință. Din informațiile prefectului din Vrancea, a plecat, a închis biroul, a luat laptopuri, documente și stă izolat într-unul din hoteluri. Având în vedere situația medicală, cât și managerială, vom avea un alt management la nivelul Spitalului Județean Focșani”, a declarat ministrul Sănătății, la B1 TV .
Nelu Tătaru a precizat că la Spitalul Județean Focșani se va „merge pe o conducere militară”.
„Avem o anchetă epidemiologică scăpată de sub control. În momentul în care pacienți pozitivi sunt în izolări pe la domicilii, hoteluri, în contextul în care nu am dat în acest moment decizia ca cei asimptomatici sau cu simptome ușoare să fie la domiciliu sau în diverse locuri… Ei trebuie să fie internați pentru a fi supravegheați. E un focar în extensie, trebuie să izolăm acest focar, trebuie să izolăm focarele mici, trebuie să identificăm contacții”, a mai spus Tătaru.