Şeful Secţiei de Traumatologie de la Spitalul pentru copii „Valentin Ignatenco” din Chişinău, Grigori Rusanovschi, a declarat că aceste ustensile sunt folosite practic la fiecare intervenţie de acest tip.
„Noi lucrăm cu intrumentariul care ne este prezentat de către conducerea spitalului. Cu cleştele şi cu alt instrumentariu. Noi lucrăm de mulţi ani. De unde au apărut cleştele, eu nu pot să vă spun. Probabil că de la piaţă, ori de la magazin, de acolo de unde se vând instrumente pentru construcţii. Instrumentul acesta nu este binevenit pentru efectuarea intervenţiilor, pentru că nu este posibil de sterilizat. Cu acest instrument nu poate lucra chirurgul sau asistentul„, spune medicul traumatolog Nicolae Curca, potrivit Publika.md.
Pe de altă parte, directorul spitalului, Nicolae Starciuc, afirmă că asemenea bormaşini se folosesc în toate instituţiile medicale din Republica Moldova. „Toate spitalele de traumatologie folosesc asemenea ustensile. Ea nu este industrială, dar este medicală”, susţine Starciuc. Privind cleştele ruginit, acesta afirmă că ustensila şi-a pierdut culoarea din cauza substanţelor dezinfectante.