Directorul Centrului Antidrog Timişoara, Mihaela Tomiţă, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că numărul persoanelor care au ajuns, anul trecut, la unităţile de primiri urgenţe din judeţul Timiş în urma consumului de droguri a fost de 187, cu 82 mai multe faţă de anul anterior şi dublu faţă de anul 2012.
Printre aceste persoane s-au numărt copii de 9 sau 10 ani, a spus Tomiţă.
„Aproape s-a dublat numărul urgenţelor. De exemplu, în 2012 au fost înregistrate 96 de cazuri. Vârsta medie de începere a consumului de droguri este 14-16 ani, dar am avut şi cazuri de copii care s-au drogat la 9 sau 10 ani. Acest lucru reprezintă un semnal extrem de îngrijorător, a scăzut vârsta de debut. De asemenea, se ajunge în situaţii foarte grave, chiar şi anul trecut au fost tineri care au murit din cauza drogurilor, a etnobotanicelor”, a spus Mihaela Tomiţă, potrivit Mediafax.
Ea nu a putut preciza numărul deceselor cauzate de consumul de droguri, în Timiş, în anul anterior.
Potrivit sursei citate, cel mai consumat drog în Timiş este canabis-ul, urmat de etnobotanice.
Vezi şi: REVOLTĂTOR. O femeie din Baia Mare a fost surprinsă în timp ce se droga cu copilul său în braţe FOTO
Parintii consumatorilor de etnobotanice, disperati
CIADO Romania este contactat in ultima perioada de zeci de parinti, care au copii consumatori de etnobotanice prizate, fumate sau injectabile. Din descrierile facute de parinti, tinerii sunt intr-o faza avansata de dependenta si isi procura plicurile prin dealarii din cartiere. Din nefericire, statul roman nu are niciun centru de tratare a dependentei de etnobotanice si nici proceduri definite in acest sens. Tinerii au ajuns sa fure din casa parintilor bunuri, ce la dau dealarilor pentru a procura drogurile. Desi cunosc unde sunt duse si cine sunt acestia, parintilor le este frica sa mearga sa-si recupereze aceste bunuri sau sa reclame la politie.
Situatia centrelor aflate in subordinea Agentiei Nationale Antidrog se prezinta astfel:
Centrul de Zi „Pericle” a fost înfiinţat în data 10.10.2007 și a funcționat până în data de 25.07.2014, când activitatea acestuia a fost suspendată ca urmare a absenţei resurselor financiare, materiale şi umane (H.G. nr.1102/2008 pentru aprobarea Programului Naţional nu mai producea efecte juridice);
– Centrul de Zi Vocațional a fost înființat în anul 2007, însă ulterior, din cauza lipsei resurselor financiare şi umane, care a condus la discontinuitatea furnizării serviciilor către beneficiari, prin Nota Raport nr. 2051509/13.02.2009, activitatea acestui centru a fost suspendată;
– pentru funcționarea Comunității Terapeutice Dejani și a Comunității Terapeutice Bălan a fost investită suma de 2.001.798 lei, respectiv suma de 833.404 lei, însă nici în prezent acestea nu sunt operaționale.
Prevalenta la consumul de droguri a avut o evolutie mare, intr-o perioada foarte scurta de timp: 1.4 % – 2008, 4.3 % – 2010, 6.1 % – 2012 ( segment 14 – 64 ani ) ajungand la 21 % in randul studentilor si 11 % in randul tinerilor de 16 ani. Programul de Interes National Antidrog nu mai este finantat din anul 2010 din motive birocratice invocate de Agentia Nationala Antidrog.