Cei 25 de milioane de locuitori din Shanghai sunt închişi în case de o lună. Persoanele testate pozitiv, chiar şi asimptomatice, sunt urcate forţat în autobuze şi trimise într-un centru colectiv de carantină, unde condiţiile de igienă sunt discutabile.
Locuitorii sunt disperaţi din pricina acestor măsuri radicale. Mai mulţi chinezi testaţi negativ au declarat, pentru AFP, citat de Agerpres, că au fost forţate să-şi părăsească locuinţele pentru a se izola la câteva sute de kilometri de oraș.
În pofida acestor măsuri care au stârnit revoltă în rândul oamenilor, politica „zero Covid” a Chinei pare să eșueze, în condițiile în care, numărul cazurilor continuă să crească. Shanghai a raportat, pe 2 mai, 7.137 de cazuri noi de infectare, în ușoară scădere față de ultimele 24 de ore.
Măsura izolării la zeci sau chiar sute de kilometri de casă reflectă „presiunea puternică” a puterii de la Beijing asupra autorităţilor locale pentru a se ajunge la zero cazuri, a declarat Yanzhong Huang, specialist în probleme de sănătate în cadrul Consiliului pentru Relaţii Externe din Statele Unite. Funcţionari publici sunt concediaţi în mod constant pentru presupuse neajunsuri după izbucnirea unei epidemii.
Cât despre mutarea persoanelor testate negativ, aceasta este explicată de autorităţi ca o chestiune „prevenție”, autorităţile anticipând o creştere a cazurilor de infectare într-un anumit perimetru.
Explozia cazurilor de COVID au generat haos în Shanghai. Imagini care au făcut înconjurul internetului înfăţişează un pacient în vârstă ajuns la morgă, deși era în viaţă.
Chemată să verifice sacul în care se afla bărbatul, deoarece acesta începuse să mişte, o asistentă îl deschide, apoi se duce la cabinet să anunţe medicii. Ulterior, pacientul a fost dus înapoi în secție.
Videoclipul a fost filmat la spitalul de bătrâni Xinchangzheng, din cartierul Putuo.
Autorităţile au deschis o anchetă, precizând să starea pacientului este stabilă, potrivit Antena 3.