Medicii olandezi se tem ca țara să nu ajungă în situația de a aplica strategia din Italia, unde deciziile în privința celor care urmează să primească tratamentul necesar aparțin în totalitate cadrelor medicale. Spitalele au fost deja acuzate că încearcă să limiteze accesul la tratament pentru a masca deficitul de paturi din secțiile respective.
Olanda se apropie deja de atingerea capacităţii maxime a sistemului de sănătate, iar cum numărul pacienților infectați cu COVID-19 crește de la o zi la alta, pare doar o chestiune de timp până când unitățile medicale vor deveni neîncăpătoare.
Între timp, multe persoane vârstnice s-au plâns autorităților că primesc telefoane din partea medicilor care îi întreabă dacă doresc să fie tratați la terapie intensivă, inclusiv prin ventilare mecanică, în caz de infectare cu COVID-19.
„Vârstnicii se tem că, dacă se vor îmbolnăvi, nu vor fi bineveniţi în secţiile de terapie intensivă şi vor fi lăsaţi să moară acasă. Ei cred că doar criteriul de vârstă va determina dacă vor avea sau nu acces în spital”, a declarat deputatul Henk Krol, şeful partidului 50PLUS.
În replică, ministrul Sănătății, Hugo de Jonge, a respins afirmaţiile, motivând că apelurile medicilor fac parte din politica oficială a guvernului: „Aceasta este o procedură standard pentru doctori. Noi o numim planificare avansată a îngrijirii şi înseamnă să discuţi cu oamenii despre ‘ce aţi dori să se întâmple dacă vă îmbolnăviţi”.