În ultimul an, scumpirea energiei a determinat o creștere puternică a prețurilor la toate produsele și serviciile. Astfel, INS a raportat o inflație de aproape 16%, în timp ce prețurile la produsele alimentare au luat-o cu totul razna și au ajuns la aproximtiv 40%, potrivit specialiștilor.
Unii români își fac griji că nu vor avea ce să mănânce, alții că nu vor avea cu ce se încălzi. Față de anul trecut, prețurile la gaz și curent electric au crescut cu peste 70%, respectiv 400%.
În cazul lemnelor, majorările sunt de circa 30%. Tarifele ar putea fi majorate, pe fondul cererii în creștere.
42% dintre școlile și grădinițele din România se încălzesc prin „metoda clasică”, deci cu lemne, potrivit celor mai recente date anunțate de Ministerul Educației.
La nivel național sunt în total 7.282 de școli și grădinițe care au centrale termice pe lemne sau sobe cu lemne pentru asigurarea căldurii în sălile de clasă, din totalul de 17.215 unități.
Cele mai multe unități de învățământ care folosesc lemnele sau cărbunii pentru încălzire sunt în județul Suceava: 541. Iașul se află pe locul doi, cu 416 unități de învățământ, iar pe locul trei se află județul Botoșani cu 391 de școli și grădinițe care au centrale termice pe lemne sau sobe.
Județele cu cele mai puține școli și grădinițe încălzite pe lemne sunt: Ilfov (3), Tulcea (41) și Alba (45).