Tiberius Brădăţan a explicat că angiograful va fi achiziţionat printr-un proiect european, în baza unui parteneriat încheiat între SJU Suceava şi Academia de Ştiinţe Medicale, prin care urmează să fie achiziţionate 20 de astfel de aparate în toată ţara.
„Spitalul Judeţean este printre puţinele din ţară prinse în acest proiect. Elementul de noutate este că va exista o componentă de cercetare ştiinţifică pe lângă componenta de tratament medical. Suceava a fost aleasă în această echipă selectă de spitale sau institute pentru că am demonstrat că am avut capacitatea să putem fruncţiona pe un centru care face în acest moment angiografii, care salvează vieţi, care a scăzut într-o măsură importantă rata mortalităţii pe sosiri care veneau către zona de angiografie”, a spus Brădăţan.
Citeşte şi Operaţie ortopedică, în premieră naţională, la SJU Sibiu
El a precizat că acest angiograf este unul extrem de performant, ce permite vizualizarea circulaţiei sanguine la nivel de vas capilar.
„În urma discuţiei cu reprezentanţii Academiei de Stiinţe Medicale şi ai Ministerului Sănătăţii s-au deschis câteva direcţii principale de cercetare-dezvoltare. Este vorba de diagnosticarea cu maximă acurateţe a infarctului de miocard şi tratamentul acestuia. Tratamentul lui presupune fie o abordare medicală cu medicamente, fie implantarea de stenturi, care se face deja la spitalul judeţean, fie intervenţie chirurgicală, by-pass-ul coronarian, lucru care ne preocupă acum”, a spus Brădăţan.
Directorul medical al SJU Suceava a menţionat că proiectul prin care urmează să fie achiziţionate cele 20 de angiografe, în valoare totală de 25 de milioane de euro, are termen final de depunere 23 octombrie 2014, iar punerea în funcţiune a aparatului este prevăzută pentru data de 30 noiembrie 2015. Proiectului se va derula pe o perioadă de cinci ani, după care angiograful va rămâne în proprietatea SJU Suceava.
Citeşte şi Secţie nouă de cardiologie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea