Alimentul numit și „aurul alb”, pe cât de gustos, pe atât de sănătos. Este ideal pentru zilele cu ger

Nutriţioniştii spun că slănina de porc conţine acizi graşi Omega 3. Creşte imunitatea şi are şi beneficii cardiace. Cu o singură condiţie. Să fie consumată în cantităţi mici.
Alina Costache
01 mart. 2025, 07:05
Alimentul numit și „aurul alb”, pe cât de gustos, pe atât de sănătos. Este ideal pentru zilele cu ger

Medicii spun că slănina este alimentul care aduce sănătate pură! Are beneficii surprinzătoare are pentru sănătate. Deşi mulţi se feresc acum de ea din cauza grăsimii, nutriţioniştii o recomandă! Este un bun medicament în zilele friguroase şi, consumată în cantităţi moderate, scade colesterolul şi ajută inima. În plus, nu este nici greu de preparat.

Nivelul de colesterol este mult mai scăzut decât în cazul altor şunculiţe. „O slănină bună, ca să fie reuşită, trebuie sărată 6-7 săptămâni. Fagul este baza la slănină să dea un gust bun„, spune Mihai, producător artizanal, pentru Observator

Beneficii suprinzătoare pentru sănătate. Care este porţia MAXIMĂ recomandată de medici pe zi

Cu ceapă, brânză sau doar cu puţină pâine, slănina este vedeta meselor de iarnă. În jurul preparatului tradiţional s-a organizat şi un festival care are loc zilele acestea la Cluj-Napoca. „Slană Fest” le dă pofticioşilor ocazia să încerce reţete clasice sau inedite, toate delicioase. Printre ele, una supranumită „Aurul alb”, adică slănina de mangaliţa, un preparat pe cât de gustos, pe atât de sănătos. Cu condiţia să fie consumată cu măsură.

Slănina, pe care bunicii noştri o mâncau la micul dejul este sănătate curată. În gospodăriile de la ţară, slănina afumată este pregătită după o reţetă veche, numai după ce este ţinută şapte zile în saramură. După ce a stat 24 de ore la afumat, slănina este gata.

Nutriţioniştii spun că slănina de porc conţine acizi graşi Omega 3. Creşte imunitatea şi are şi beneficii cardiace. Cu o singură condiţie. Să fie consumată în cantităţi mici.

Mihaela Bilic, adevărul despre slănina de porc. „Mai aproape de uleiul de măsline şi de somon”

Care este secretul din bătrâni pentru slănina perfectă

Petru este din Sânmărtin şi creşte porci de mangaliţa de două decenii. „Mangaliţa este un porc mediteran, un porc de slănină, de grăsime. Diferenţa este că colesterolul este mai bun„, a explicat Petru, producător artizanal.

Pentru slănina perfectă, e nevoie de lemn de fag pentru fum şi de combinaţia perfectă de condimente: „Pregătită carnea, 180-200 de grame de sare, 75 de grame de usturoi, 50 de grame de piper şi dacă vrei să pui boia pentru culoare„. De pe vremea bunicilor, slănina merge cel mai bine cu ceapă şi brânză.

Am mâncat slănină cu caş moale, proaspăt cu diferite condimente şoi mergea fantastic. Încercăm să avem o gamă largă de brânzeturi: de la iaurt, mozzarella artizanală de bivoliţă, până la brânzeturi maturate de 2 ani„, arată un producător artizanal.

Un nutriţionist ne învaţă cum să mâncăm corect slănina. Ce trebuie să faci obligatoriu înainte. Mit spulberat despre combinaţia cu ceapă şi pălincă

Deşi bătrânii spun că slănina de calitate e „medicament”, nutriţioniştii ne atrag atenţia că în cantităţi mari poate face mai mult rău decât bine. „Slănina poate fi inclusă într-o alimentaţie sănătoasă ca o gustare ocazională, ca o plăcere nevinovată. Cu toate acestea, trebuie să reţinem: Slănina este alcătuită din grăsimi saturate, acele grăsimi nesănătoase, care, consumate în exces pot duce la boli cardiovasculare”, spune Diana Crişan, dietetician.

Un kilogram de slănină de mangaliţa costă între 60 şi 100 de lei, dublu decât celelalte slăninuţe. Târgul Slana Fest de la Cluj Napoca rămâne deschis până duminică: atunci va fi premiată cea mai bună slănină.

Informația BOMBĂ oferită de medicul Vlad Ciurea! Cât de sănătoasă este, de fapt, slănina cu ceapă: „Mai trebuie o generație ca să ne educăm”

Doctorul Vlad Ciurea a explicat dacă consumul de slănină cu ceapă, o delicatesă autentică pentru români, este sănătos sau nu. Acest aliment este cunoscut pentru a fi consumat încă din cele mai vechi timpuri. Doctorul Ciurea a subliniat că nu ar trebui să renunțăm la alimentele care au fost parte din dieta noastră de-a lungul vieții, mai ales că alimentele consumate în copilărie sunt printre primele care influențează sănătatea noastră pe termen lung. În plus, a evidențiat că echilibrul este cheia unei vieți sănătoase și puternice.

Citește și: Care este intervalul de somn ideal. Medicul Vlad Ciurea și-a dezvăluit programul: „Ca lucrurile să înceapă bine”

„Noi trebuie să mâncăm, în special, ce am învățat să mâncăm în copilărie. Acele prime elemente se implementează în celule noastre. Nu reținerea sau eliminarea din alimentație este răspunsul, secretul este echilibrul”, a explicat neurochirurgul Vlad Ciurea.

Vlad Ciurea a mai subliniat că este extrem de dificil ca o societate să își schimbe comportamentul alimentar, precizând că ar fi nevoie ca timpul să lase în spate o generație pentru ca românii să-și modifice alimentația, mai ales din cauza structurii.

„Degeaba ardeleanului eu îi duc pe masă cele mai formidabile feluri de pește, de fructe de mare, că ardeleanul zice: „No, apoi pentru mine cel mai bun pește e porcul!”. Nu poți, pentru că schimbi structura. Este foarte greu, mai trebuie o generație ca să ne educăm, iar noi de aici mâncăm într-un anumit fel. E foarte greu să schimbi alimentația”, a adăugat medicul Vlad Ciurea.

Nu în ultimul rând celebrul medic atrage atenția asupra faptului că avem tendința să considerăm că alimentația sănătoasă este cea pe care o cere organismul.

„Alimentația sănătoasă pe care o știm și o credem este alimentația pe care o cere organismul și suntem, mai mult sau mai puțin, sclavii acestei alimentații. Răspunsul este: un echilibru. Să știm ce ne face rău! Tuturor ne place slana cu ceapă. Tuturor! Dar totul cu măsură! Acesta este răspunsul, să ții lucrurile în echilibru! Și să știi clar, că și vârsta contează, că la o anumită vârstă arzi mai mult, la alta mai puțin”, potrivit Antena 3.

Citește și: Câtă apă trebuie să bei într-o zi pentru a ține bolile la distanță. Neurochirurgul Vlad Ciurea: „Consumul unei cantități necorespunzătoare de apă deschide ușa bolii”

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Regulă pentru pensionarii cu permis de conducere. Seniorii de peste 65 de ani trebuie să aleagă
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Piramida de la Pitești, locul enigmatic al experimentelor neconvenționale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi beneficii la pensionare. Anunț al șefului Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre