Topul corupţiei în UE. România stă mai bine ca Spania şi Ungaria

Croaţia, care urmează să adere la UE, este una din cele mai corupte ţări din Europa, conform unui recent sondaj. Dar Slovenia, care este deja membră a UE şi a zonei euro, este într-o situaţie şi mai rea, arată un sondaj citat de EU Observer.
Iulian Tudor
09 mai 2013, 07:56
Topul corupţiei în UE. România stă mai bine ca Spania şi Ungaria

În Croaţia, care urmează să adere la UE de la 1 iulie, 90% dintre subiecţi au declarat că „practica mitei/ corupţiei este larg răspândită în rândul companiilor din această ţară”, potrivit unui raport anual privind corupţia corporatistă, publicat marţi de compania de servicii financiare Ernst & Young şi citat de EU Observer.

Acest procent s-a ridicat la 96% în Slovenia – care a aderat la UE în 2004 şi a adoptat euro în 2007 -, fiind mai mare chiar decât în Kenya, unde este de 94%.

Grecia şi Slovacia urmează cu 84%, apoi Republica Cehă (73%), Portugalia (72%), Ungaria (70%), Spania (65%), România (61%) şi Italia (60%).

Cele mai mari trei economii din UE au avut rezultate mai bune – Franţa cu 27%, Germania cu 30% şi Marea Britanie cu 37%.

Ţările nordice Finlanda şi Suedia s-au detaşat ca cele mai puţin corupte, cu 12% fiecare.

Expertul Ernst & Young în investigarea fraudelor, David Stulb, a legat rezultatele de criza financiară. El a scris, în prefaţa raportului: „Studiul nostru arată că, pentru a obţine creştere şi performanţe sporite în asemenea mediu, un număr alarmant pare să se simtă confortabil cu… o conduită ne-etică”.

Raportul apare pe fondul îngrijorărilor că autorităţile croate vor încetini ritmul reformelor după aderarea la Uniune.

Un document al Comisiei Europene, din luna martie, a atras atenţia asupra acestei probleme, îndemnând Zagrebul să ia măsuri ferme contra crimei organizate şi să adopte măsuri noi de protejare a funcţionarilor publici şi a avertizorilor de integritate şi să pună capăt abuzurilor din companiile de stat.

Pe de altă parte, suspiciunile că firmele slovene ar putea da declaraţii false privind performanţele lor financiare nu este de natură să ajute autorităţile de la Ljubljana să asigure pieţele financiare că băncile sale aflate în dificultate nu ar avea nevoie de un împrumut de salvare din partea UE.

Raportul prezentat de Ernst & Young coincide cu o nouă tentativă a UE de a scoate la lumină un aspect al economiei din umbră – evaziunea fiscală.

În discuţiile cu premierul finlandez Jyrki Katainen, de luni, în Helsinki, preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a afirmat că liderii UE, la summitul din 22 mai, „vor accelera lupta împotriva evaziunii şi fraudelor fiscale”, în interesul „justiţiei sociale”.

Comisarul european în probleme fiscale, Algirdas Semeta, a declarat în aceeaşi zi europarlamentarilor, la Bruxelles, că intenţionează să atace „volumul uriaş de impozite necolectate şi care nu ajung în fondurile publice din cauza fraudelor şi evaziunii”. El a adăugat că „evazioniştii fiscali prosperădatorită neconcordanţelor şi inconsecvenţelor dintre ţări şi… ca rezultat, evazioniştii şi şarlatanii s-au putut folosi de piaţa unică drept teren pentru activităţile lor”. Semeta încearcă să convingă statele membre ale UE să convină asupra unui schimb automat de informaţii privind conturile bancare ale cetăţenilor altorţări şi să impună regulile europene paradisurilor fiscale ca Elveţia.

Austria şi Luxembourgul s-au opus acestei măsuri ani la rând, dar amândouă au indicat în ultimele săptămâni, în urma presiunilor exercitate de Germania, că acceptă ideea.

Ernst & Young a intervievat 3.459 de membri ai consiliilor de conducere ale unor companii din 36 de ţări din întreaga lume, printre care 20 de state membre ale UE. Ernst & Young a întrebat dacă întreprinderile oferă mită pentru a obţine sau păstra contracte şi dacă dau deliberat informaţii false despre performanţele lor financiare.

DailyBusiness
Senatul a dat undă verde. Medicamentele care DEVIN droguri periculoase
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da de bani și de noroc
Capital.ro
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
Playtech.ro
Ramona Olaru se mută într-un apartament de 300.000 de euro. A investit o avere în noua locuință
DailyBusiness
Programul Family Start oferă cel mai avantajos credit de pe piață
Adevarul
Autostrada cu tuneluri, de zece ori mai scumpă decât ar fi fost în anii 2000. Urșii nevăzuți, „vinovați” de soarta autostrăzii
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Nativii care vor trăi șocul amoros al vieții. Vor fi înșelați în noiembrie
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care a provocat tragedia de la 2 Mai
Cancan.ro
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Toți proprietarii de mașini trebuie să declare la primărie. Este obligatoriu în România
StirileBZI
Pensiile cresc cu 1.300 de lei! Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Dispozitive incendiare trimise prin DHL, suspectate ca parte dintr-un complot rusesc
MediaFlux
Se VERIFICĂ TOATE PENSIILE! CASA de PENSII a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Puterea.ro
Mugur Isărescu este mai ,,sărac” cu un milion de lei, dar așteaptă câștigurile din dobânzi