‘Mai întâi trebuie să stabilim faptele, apoi vom lua poziție’, a indicat șeful executivului de la Ljubljana, la o zi după ce un parlamentar austriac a apărut la postul de televiziune privat sloven POP TV, afirmând că a avut acces la informații ce arată că Agenția de Securitate Națională a SUA (NSA) ar fi spionat toate comunicațiile internaționale între Slovenia și mai multe orașe vest-europene, inclusiv Bruxelles, Amsterdam și Rotterdam, în perioada 2005-2008. El a prezentat o așa-numită ‘listă galbenă’ cu 256 de linii telefonice interceptate.
Operațiunea, cu numele de cod Eikonal, ar fi fost condusă cu sprijinul Serviciului Federal de Informații german (BND), beneficiind și de cooperarea operatorului german de telecomunicații Deutsche Telekom. Pe lângă Slovenia, ar mai fi fost vizate și comunicații din Croația, Serbia și Bosnia-Herțegovina, potrivit Agerpres.
Citeşte şi WIKILEAKS. Serviciile secrete americane au spionat numeroşi oficiali de rang înalt germani
Nu este pentru prima dată când serviciile secrete americane și germane sunt acuzate că au colaborat în acțiuni de spionaj în Europa. În luna aprilie, presa germană a relatat că NSA a beneficiat de cooperarea BND în culegerea de informații despre politicieni germani și companii europene, mai ales din sectorul apărării, operațiuni despre care guvernul de la Berlin ar fi fost informat de contraspionajul său încă din anul 2008, dar nu a luat nicio măsură.
Tot atunci, cotidianul Suddeutsche Zeitung și posturile NDR și WDR au anunțat — citând surse neprecizate din guvernul de la Berlin și din cadrul serviciilor secrete germane — că Statele Unite au folosit un centru de interceptări german din Bad Aibling (Bavaria) pentru a asculta convorbiri ale unor înalți funcționari din Ministerul francez de Externe, Palatul Elysee și Comisia Europeană.