‘Nu este de dorit ideea conform căreia PNL şi-ar fi pierdut identitatea politică în alianţa cu partidul mai mare de stânga, PSD, motiv pentru care liderul Crin Antonescu ar vrea o nouă reafirmare a forţei liberalismului prin participarea pe liste proprii la alegerile europarlamentare. Vom vedea ce se va întâmpla, dar luările de poziţie ale liderilor PSD şi PNL de luni sunt, în opinia mea, încurajatoare pentru a îndeplini programul USL’, a subliniat deputatul social-democrat.
Potrivit acestuia, comasarea alegerilor europarlamentare cu referendumul pentru revizuirea Constituţiei ‘este un bun prilej al celor două mari formaţiuni din USL de a atrage populaţia să se prezinte la vot în condiţiile în care scrutinul va avea loc timp de două zile’.
În ceea ce priveşte reducerea numărului de parlamentari şi revenirea la candidaturile pe liste de partide, Miron Smarandache susţine ‘varianta cu maxim 300 de parlamentari’.
‘Spun asta nu pentru că aşa a rezultat în urma referendumului din 2009, ci pentru că aşa ar fi normal, firesc, într-o ţară cum este România. Actuala conjunctură parlamentară din punct de vedere numeric nu a adus nimic bun în sensul îmbunătăţirii implicării parlamentarilor în viaţa oamenilor, din păcate. Consider că reducerea numărului acestora şi revenirea, în paralel, la votul pe liste vor aduce un plus de normalitate în ceea ce priveşte munca prestată de parlametari în folosul populaţiei’, a explicat Miron Smarandache.
Potrivit deputatului social-democrat, în varianta cu 300 de parlamentarii aleşi pe liste, ‘cei fără activitate ar putea fi sancţionaţi de partidele care i-au susţinut, riscând să nu mai participe data viitoare la alegeri, în cazul în care nu îşi fac treaba’.
VEZI SI: