Potrivit unui comunicat transmis de Smithsonian şi citat de CNN, „muzeul este de mult timp angajat să spună istoria complexă şi complicată a Statelor Unite şi să o documenteze aşa cum se desfăşoară”.
Săptămâna trecută, desene realizate de trei copii în vârstă de 10 şi 11 ani care au fost eliberaţi din custodia Biroului de Vamă şi Protecţia Frontierelor au atras atenţia. Ei se aflau în centrul McAllen din Texas, unde au realizat desenele.
Renee Romano, profesoară de istorie la Oberlin College, a apreciat decizia Smithsonian de a încerca să documenteze criza de la graniţa SUA ca parte din istoria Statelor Unite, potrivit news.ro.
Ea a spus că politica actuală a guvernului american de a reţine imigranţii şi a-i separa pe copii de părinţi este parte dintr-o lungă listă de acţiuni desfăşurate la nivel naţional în care „oamenii sunt văzuţi ca fiind mai puţin fiinţe”.
După ce a citit un articol CNN despre desenele celor trei copii, un curator al Smithsonian a luat legătura cu postul de televiziune şi cu Academia Americană de Pediatrie ca parte a „unui proces de cercetare”, potrivit aceluiaşi comunicat. O echipă a AAP a primit fotografii cu desenele copiilor şi le-a trimis către media, potrivit news.ro.
Centrul din Texas găzduieşte între 500 şi 800 de imigranţi care au fost eliberaţi din custodia Biroului de Vamă şi Protecţia Frontierelor. Oamenii ajung în astfel de centre într-o stare psihică proastă, traumatizaţi.
Copiii au desenat gratii, în alb şi negru, dar şi lucruri vesele, demonstrând astfel că există speranţa ca ei să îşi revină după acest şoc.