SMOCHINELE, fructele care nu trebuie să lipsească din alimentaţie. De ce este bine să le consumi

Smochinele - fructe mici, delicioase, cu un gust dulce-acrișor și suculente atunci când sunt proaspete - erau considerate fructele preferate ale Cleopatrei și ocupau un loc foarte important în multe culturi din întreaga lume, numărându-se printre primele fructe pe care le-a cunoscut omul.
Alina Costache
03 feb. 2015, 09:50
SMOCHINELE, fructele care nu trebuie să lipsească din alimentaţie. De ce este bine să le consumi

Smochinul este un arbore mic sau un arbust din familia Moraceae, una dintre numeroasele specii ale genului Ficus. Originar din Asia sud-occidentală, crește sub formă sălbatică și în zona Mării Mediterane. În România crește în zona Dobrogei, dar poate fi cultivat și în alte zone. Unii smochini sunt reflorescenți, produc două recolte anual, una în primăvară și alta la sfârșitul verii. Smochinii fac uneori chiar trei recolte pe an și pot trăi până la vârsta de 80 de ani, scrie Agerpres.

Produce fructe de formă conică, care sunt clasificate după varietăți și anotimpuri: smochine albe, smochine regină, smochine negre și de primăvară. În funcție de specie, fructele pot avea culoarea: neagră, roșie, galbenă, mov, verde și maro. Smochina are un miros dulceag, o aromă delicată și pătrunzătoare. Fructul se topește în gură și lasă o senzație de prospețime, cu un parfum subtil, nedefinit. Smochinele sunt pline de semințe.

Acest arbust produce un latex iritant, dar cu proprietăți curative, iar în scop fitoterapeutic sunt utilizate îndesebi fructele și frunzele. Beneficiile pentru sănătate pot fi atribuite conținutului de minerale și de vitamine. Smochinele prezintă numeroase beneficii pentru sănătate și frumusețe, fiind utilizate de secole în medicina naturistă.

Citeşte şi Ţii cură de slăbire? Iată CINCI alimente pe care trebuie să le ai mereu în frigider

Smochinul are în compoziția chimică numeroase substanțe benefice: 84% apă, proteine 1%, glucide 15-18%, materii azotate, celuloză, acizi, pectină, vitamina A, B1, B2, C, PP, latex, lipodiastază (enzimă analogă sucului pancreatic), amilază, proteoză, enzime, minerale (fier, fosfor, sodiu, calciu, magneziu, brom). Fructele conțin beta-caroten, flavonoide și o enzimă numită ficina, care ajută la digestie.

Smochinele proaspete se pot consuma coapte și crude, iar cele uscate se pot consuma ca atare sau preparate în compot de fructe uscate. Smochinele proaspete furnizează o energie de 43 kcal/100g, iar cele uscate 213 kcal/100g. Indiferent de forma lor sunt foarte hrănitoare.

Smochinele sunt utile în curele de slăbit datorită conținutului de acizi grași omega 3 și omega 6 care accelerează mobilizarea grăsimilor din țesutul adipos, fiind totodată foarte sărace în calorii, glucide și lipide, în ciuda gustului delicios pe care îl au.

Cea mai utilizată proprietate a smochinelor, de-a lungul timpului, a fost cea laxativă. Preparate în mai multe feluri, smochinele pot combate eficient constipația.

Prin conținutul ridicat de calciu și fosfor, de două ori mai mult decât laptele, consumul de smochine poate preveni osteoporoza, fiind util copiilor aflați în perioada de creștere precum și tuturor persoanelor predispuse la hipocalcemie (lipsa de calciu în sânge). Șase smochine conțin la fel de mult calciu ca o jumătate de ceașcă de lapte degresat.

Smochinul are efecte emoliente, calmante, tonifiante, vitaminizante, laxative, hemostatice și antiinflamatorii.

Citeşte şi REGULI pentru o ALIMENTAŢIE SĂNĂTOASĂ

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Joe Biden reevaluează candidatura dacă apar probleme medicale, în contextul presiunilor din partid
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'